Κερδίζει συνεχώς εκτάσεις το κριθάρι βυνοποίησης, όπως είχε γράψει πρώτη η Agrenda κατά τη διάρκεια των φθινοπωρινών σπορών, όπου σε σχετικό ρεπορτάζ εκτιμούσε ότι θα υπήρχε αύξηση στρεµµάτων στα 1,2 εκατ. έναντι 1 εκατ. στρεµµάτων πέρυσι. Αυτή η τάση ήρθε ως αποτέλεσµα από τη µια πλευρά της άσχηµης χρονιάς που διέγραψε το 2016 το σκληρό σιτάρι και από την άλλη λόγω της ασφάλειας που παρέχουν τα συµβόλαια µε τις ζυθοποιίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα µας. Επιπλέον, η αγορά µπύρας αποσπά όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των νέων που προσελκύονται από τις µοναδικές γεύσεις αλλά και τις ιδιαίτερες διαφηµιστικές καµπάνιες µικρών και µεγάλων ζυθοποιείων. Οπότε µε την κατανάλωση µπύρας να αυξάνει, η καλλιέργεια κριθαριού βυνοποίησης αποκτά άλλη αίγλη.
Συν 30% σε Βοιωτία και συν 150% στη Λάρισα
«Οι παραγωγοί έρχονται από µια άσχηµη χρονιά και το γεγονός ότι δεν αναµένεται να βελτιωθεί σηµαντικά η αγορά του σκληρού οδήγησε αρκετούς να βάλουν µε συµβόλαια κριθάρια βυνοποίησης. Εκτιµώ ότι οι εκτάσεις είναι αυξηµένες ως και 30%», τονίζει ο πρόεδρος του Α.Σ. Σχηµαταρίου, ∆. Θεοδώρου, που φέτος επέλεξε να καλλιεργήσει µόνο κριθάρι βυνοποίησης σε συµβολαική µε την Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Η τιµή είναι σταθερή στα 175 ευρώ/τόνος. Και στη Λάρισα οι εκτάσεις είναι αυξηµένες, µε το γεωπόνο του Α.Σ. Νίκαιας «Ο Προµηθέας» Ε. Παπαδόπουλο να σηµειώνει ότι «φέτος φτάσαµε τα 4.000 στρ. έναντι 1.600 στρ. πέρσι για το κριθάρι βυνοποίησης».
Μάλλον γλίτωσε από την ξηρασία
«Για την ώρα, φαίνεται ότι το κριθάρι αντιµετωπίζει την ξηρασία καλύτερα από το σκληρό. Ωστόσο οι αποδόσεις δεν θα ξεπεράσουν τα 500 κιλά το στρέµµα», λέει ο παραγωγός Γ. Σαρβάνης από την Επανοµή Θ/νίκης, που συνεργάζεται από το 2009 µε την Αθηναϊκή Ζυθοποιία.
Στο μονοπάτι της ανάπτυξης της παραγωγής κριθαριού βυνοποίησης οδεύει η χώρα μας με ώθηση από το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει από τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου αλλά και από τη δημιουργία ολοένα και περισσότερων μικροζυθοποιείων στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα.
Σταθερή αξία, εδώ και 9 χρόνια, το πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, μερίδιο διεκδικεί και η Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης, ενώ από το φθινόπωρο μπαίνει δυναμικά και η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης.
Εξάλλου, η Ελλάδα έχει τις ιδανικές εδαφοκλιματικές συνθήκες για την καλλιέργεια υψηλών αποδόσεων και εξαιρετικής ποιότητας ποικιλιών κριθαριού κατάλληλων για βυνοποίηση και κατ’ επέκταση για την παραγωγή μπύρας. Την ίδια ώρα, η στρατηγική της γεωγραφική θέση, καθώς βρίσκεται δίπλα σε μεγάλες αναδυόμενες αγορές, προσφέρει σημαντικές εξαγωγικές ευκαιρίες.
http://www.beeroskopio.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου