Το μέλι αποτελεί ένα από τα προϊόντα που φέρει υψηλής εκτίμησης από τους καταναλωτές. Η συνείδηση του καταναλωτή σήμερα έχει αλλάξει και πλέον τον ενδιαφέρει άμεσα το προϊόν που αγοράζει να είναι ποιοτικό. Ποιες είναι οι πιο συχνές απορίες όμως των καταναλωτών όταν πρόκειται για μέλι;
1. Το μέλι που αγόρασα είναι κρυσταλλωμένο, μήπως είναι επικίνδυνο;
Η κρυστάλλωση είναι η φυσιολογική πορεία ενός μελιού. Το μέλι περιέχει μεγάλη περιεκτικότητα σακχάρων σε λίγη ποσότητα νερού, επομένως η κρυστάλλωση είναι μια φυσική διαδικασία καθώς τα σάκχαρα δεν μπορούν να διαλυθούν σε τόσο λίγο νερό. Τα μέλια ανθέων κρυσταλλώνουν σε διάστημα 2-6 μηνών ανάλογα το είδος, ενώ τα μέλια μελιτώματος κρυσταλλώνουν σε μεγαλύτερο διάστημα.
2. Να θερμάνω το μέλι ώστε να γίνει πάλι ρευστό;
Η θέρμανση καταστρέφει το μέλι, καθώς οδηγεί στη διάσπαση των ενζύμων και στη δημιουργία της τοξικής ένωσης HMF. Επομένως το μέλι πρέπει να προστατεύεται από τις υψηλές θερμοκρασίες.
3. Πώς να διατηρήσω το μέλι για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να κρυσταλλώσει;
Η κρίσιμη θερμοκρασία κρυστάλλωσης του μελιού είναι οι 15 oC. Όσο πιο μακριά από αυτή τη θερμοκρασία βρίσκεται το μέλι τόσο λιγότερο κρυσταλλώνει. Επειδή όμως σε υψηλές θερμοκρασίες το μέλι καταστρέφεται η καλύτερη διαδικασία είναι η φύλαξη σε βαθιά κατάψυξη -18 oC.
4. Πώς να καταλάβω αν το μέλι μου είναι νοθευμένο;
Ο μόνος τρόπος είναι η χημική ανάλυση. Ζητήστε από ένα χημικό εργαστήριο να προχωρήσουν σε ανάλυση HMF, ενεργότητα διαστάσης και περιεκτικότητα σε σακχαρεόζη. Οι ειδικοί θα μπορέσουν να σας βοηθήσουν για το αν το μέλι σας είναι νοθευμένο.
5. Είναι το μέλι μου θυμάρι;
Και πάλι ο μόνος τρόπος είναι η χημική ανάλυση. Πρέπει να κάνετε τη γυρεοσκοπική ανάλυση. Ζητήστε και πάλι τη βοήθεια των ειδικών σε ένα χημικό εργαστήριο. Η νομοθεσία είναι συγκεκριμένη και επιτάσσει την ύπαρξη συγκεκριμένου ποσοστού γυρεόκοκκων μέσα στο μέλι.
6. Τι πρέπει να προσέχω όταν αγοράζω ένα μέλι;
Θα πρέπει να ελέγχετε αν το μέλι έχει σωστή ετικέτα που να σας ενημερώνει για τα στοιχεία παραγωγού, την ημερομηνία παραγωγής, τη διατροφική του επισήμανση και την ημερομηνία ελάχιστης διατηρισιμότητας του.
7. Τι πρέπει να κάνω αν υποψιαστώ νοθεία;
Απευθυνθείτε άμεσα στον ΕΦΕΤ. Η νοθεία είναι σοβαρή παράβαση και οι αρμόδιες αρχές θα κινήσουν άμεσα τις διαδικασίες ελέγχου.
Μέσα στον επόμενο μήνα, θα διεξαχθεί απο τη Webinarium σεμινάριο για το μέλι, με χρήσιμες και πρακτικές συμβουλές για κάθε ενδιαφερόμενο!
Για περισσότερες εξειδικευμένες πληροφορίες σχετικά με το μέλι, θα χαρούμε να συζητήσουμε μαζί σας στο τηλ 698.598.6966.
Γράφει ο:
Πασιάς Ιωάννης
Χημικός
Διδάκτωρ Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Πασιάς Ιωάννης
Χημικός
Διδάκτωρ Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
webinarium.gr/blog
Το blog στηρίζει τα Ελληνικά Προϊόντα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου