Κυριακή 14 Ιουλίου 2019

12 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τα αγαπημένα σας τυριά

Με εκατοντάδες διαφορετικά είδη και χιλιάδες παραλλαγές, το τυρί είναι ένα από τα πιο δημοφιλή γαλακτοκομικά του κόσμου. Ας το γνωρίσουμε λίγο καλύτερα μέσα από διάφορα σημαντικά τυριά από διάφορα μέρη του κόσμου και facts που δεν γνωρίζατε μέχρι σήμερα.

Αν αγαπάτε το τυρί πραγματικά, δεν αρκεί μόνο να το καταναλώνετε, αλλά να ξέρετε κάτι για την ιστορία του. Ξέρατε, για παράδειγμα, ότι οι Αιγύπτιοι έφτιαχναν τυρί για περισσότερα από 5 χιλιάδες χρόνια ή ότι το τυρί Blue Stilton κάποτε σερβιρόταν με σκουλήκια και κάμπιες; Αν όχι, συνεχίστε να διαβάζετε…
Blue Stilton
Προέρχεται από τη βρετανική κουζίνα, ποικίλλει από πολύ μαλακό μέχρι πολύ σκληρό και θεωρείται ο…«βασιλιάς» των αγγλικών τυριών. Trivia: Ο Ντάνιελ Ντεφόε, Άγγλος επιχειρηματίας, συγγραφέας, δημοσιογράφος και φυλλαδιογράφος, διάσημος από το μυθιστόρημά του Ροβινσώνας Κρούσος, αναφέρθηκε κάποτε σε αυτό το τυρί ως «αγγλική παρμεζάνα». Στις αρχές του 18ου αιώνα, μάλιστα, ήταν το τυρί που σερβιρόταν με κάμπιες και σκουλήκια…
www.wikipedia.com
Camembert
Γαλλικό τυρί που κάνει θραύση παγκοσμίως με κύριο χαρακτηριστικό του το λευκό περίβλημα και την ιδιαίτερα έντονη μυρωδιάTrivia: Το τυρί αυτό χρησιμοποιήθηκε πολύ στο φαγητό των Γάλλων στρατιωτών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τυρί Roumy
Το αιγυπτιακό αυτό τυρί ονομάζεται και Ras και είναι ένας από τους κύριους τύπους τυριού της χώρας, με πολύ ξεχωριστή μυρωδιά και διαφορετικές βαθμίδες αλμυρής γεύσης, ανάλογα με το στάδιο της παλαίωσής του. Trivia: Η διαδικασία παραγωγής τυριού στην Αίγυπτο έχει τις ρίζες της 5 χιλιάδες χρόνια πριν.
Monterey Jack
Αμερικάνικο ημίσκληρο τυρί που χρησιμοποιείται πολύ στα μπέργκερ. Το χρώμα του είναι συνήθως άσπρο και παράγεται από αγελαδινό γάλα. Trivia: Οι Αμερικάνοι καταναλώνουν περίπου 10 κιλά τυρί το χρόνο, ενώ η κατά κεφαλή κατανάλωση τυριού στην Ελλάδα αγγίζει τα 27 κιλά ανά έτος κατατάσσοντας την Ελλάδα μαζί με την Γαλλία στην πρώτη θέση διεθνώς στον τομέα της κατανάλωσης τυριού.
Φέτα
Η αγαπημένη μας φέτα πρωταγωνιστεί σε όλα τα λαδερά φαγητά, αλλά και σε πίτες και παρασκευάζεται αποκλειστικά από γάλα προβάτου ή αιγοπρόβειο, δηλαδή μείγμα με έως 30% γάλα κατσίκας. Trivia: Η πρώτη αναφορά στη φέτα γίνεται σε ένα βυζαντινό ποίημα όπου αναφέρεται ως «πρόσφατος». Αυτό θεωρείται ότι είναι και το βυζαντινό όνομα της φέτας.
Queso Para Freir
Έχει και η Καραϊβική το τυρί της, το οποίο συνήθως χρησιμοποιείται στο τηγάνισμα. Trivia: Το 17ο αιώνα, οι σκλάβοι του νησιού Curaçao της Καραϊβικής χρησιμοποιούσαν το φλοιό του τυριού που περίσσευε μαζί με άλλες τροφές, φτιάχνοντας ιδιαίτερα και νόστιμα γεύματα.
Kashkaval (sirene)
Τυρί της ανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία), παράγεται από αγελαδινό ή πρόβειο γάλα ή και από τα δύο. Στις χώρες όπως η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Σερβία, η Ρουμανία και τα Σκόπια, ο όρος kashkaval χρησιμοποιείται γενικότερα για τα κίτρινα τυριά. Trivia: Σύμφωνα με το θρύλο, ο Khan Asparuh και το ιππικό του μετέφεραν το γάλα τους σε ασκούς από δέρμα, φτιάχνοντας κατά λάθος τυρί.
Παρμεζάνα
Το διάσημο τυρί της ιταλικής κουζίνας είναι σκληρό, κοκκώδες, παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα και αποτελεί προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης. Trivia: Οι Ιταλοί έχουν περισσότερες από 300 ποικιλίες τυριού, μερικές εκ των οποίων εντοπίζονται από τα ρωμαϊκά χρόνια.
Τυρί Sakura
Προέρχεται από την ιαπωνική κουζίνα, είναι μαλακό και είναι το πρώτο, ευρέως γνωστό γιαπωνέζικο τυρί. Trivia: Είναι άσπρο, κρεμώδες και αρωματισμένο με φύλλα κερασιάς, εξού και η ονομασία του “Sakura”, που σημαίνει άνθος κερασιάς.
Queso Blanca
Κρεμώδες, απαλό, μεξικάνικο τυρί που χρησιμοποιείται πολύ στις κεσαντίγιας (τορτίγια με γέμιση)Trivia: Πριν την άφιξη των Ευρωπαίων, η παραγωγή τυριού ήταν άγνωστη στην Κεντρική Αμερική.
www.wikipedia.com
Jarlsberg
Νορβηγικό τυρί που χρησιμοποιείται πολύ ως τυρί του τοστ, φτιάχνεται από αγελαδινό γάλα και έχει τρύπες. Trivia: Η ακριβής μέθοδος με την οποία φτιάχνουν αυτό το τυρί θεωρείται μυστική στη Νορβηγία. Ονομάστηκε έτσι από τον Νορβηγό Αριστοκράτη Κόμη Wedel Jarlsberg.
Rushan
Παράγεται στην Κίνα, στην περιοχή Yunnan και απολαμβάνεται συνήθως ως τηγανητό σνακ. Trivia: Οι περισσότεροι Κινέζοι δεν συμπαθούν το τυρί.
www.clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα δημοσιεύουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στη κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες