Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

Πράσινα αυγά: Και όμως υπάρχουν…


Αυγά: Λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη ανακάλυψε κάποιες κότες που κάνουν πράσινα (ανοιχτό χρώμα) αυγά. Κατά καιρούς έχουμε ακούσει για διάφορα μέρη της Ελλάδας, και γεννιούνται τα εξής ερωτήματα: Παίζει αυτό κάποιο ρόλο (η τοποθεσία δηλαδή), μήπως η διατροφή τους ή πρόκειται για ένα… θαύμα;

Η αλήθεια είναι πως τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει. Το «μυστικό», αν θα μπορούσαμε να το αποκαλέσουμε έτσι, κρύβεται στη ράτσα της κότας και μόνο σ’ αυτό. Πρόκειται για μία σπάνια φυλή, την Araucana, που προέρχεται από τη Νότια Αμερική και κύριο χαρακτηριστικό της είναι πως οι κότες γεννούν πράσινα καθώς και μπλε αυγά. Πολλοί θεωρούν πως τα συγκεκριμένα έχουν χαμηλότερα ποσοστά χοληστερίνης, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο. Οσον αφορά τη γεύση και το μέγεθός τους, δεν έχουν καμία διαφορά από τα υπόλοιπα αυγά.
Παίζει ρόλο το χρώμα των αυγών; Λευκά ή καφέ;
Πολλοί είναι οι «μύθοι» γύρω από το χρώμα των αυγών. Κάποιοι προτιμούν τα καφέ γιατί πιστεύουν πως είναι από αλανιάρες κότες και πιο υγιεινά. Ποια είναι όμως η πραγματικότητα; Το χρώμα του κελύφους του αυγού καθορίζεται από τα γονίδια της κότας, όπως ακριβώς καθορίζεται το χρώμα των μαλλιών μας από τα γονίδια των γονέων μας. Δηλαδή, οι κότες με άσπρα φτερά και λευκούς λοβούς αυτιών γεννούν άσπρα αβγά, ενώ αυτές που έχουν καφετί-κόκκινο φτέρωμα και κόκκινους λοβούς αυτιών κάνουν καφέ αυγά. Υπάρχουν βέβαια και αυτές που κάνουν, πράσινα, μπλε ή διάστικα αυγά (γεμάτα βούλες).
Ουσιαστικά δεν υπάρχει κάποια διαφορά, ως προς τη γεύση και τη θρεπτική αξία. Από εκεί και πέρα, το μέγεθος του αυγού καθορίζεται από την ηλικία της κότας, με τις κότες μεγαλύτερης ηλικίας να γεννούν συνήθως μεγαλύτερου μεγέθους αυγά. Ως προς τη θρεπτική τους αξία, τα αυγά διαφέρουν ελαφρώς ανάλογα με το μέγεθός τους. Ενα μικρό αυγό έχει συνήθως λιγότερο ασπράδι και περισσότερο κρόκο, ενώ ένα πολύ μεγάλο αυγό παρέχει περίπου 27 παραπάνω θερμίδες και 2 επιπλέον γραμμάρια πρωτεΐνης από ένα μέτριο αυγό. Η γεύση δεν διαφέρει ουσιαστικά ανάμεσα στα μικρότερα και τα μεγαλύτερα αυγά.

Γιατί τα καφέ αυγά είναι πιο ακριβά; Τι ισχύει και τι όχι;
Οπως καταλάβατε, το χρώμα του αυγού δεν αποτελεί δείκτη ποιότητας. Είναι γεγονός ωστόσο πως μπορείτε να βρείτε πιο ακριβά τα καφέ αυγά. Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ίσως τα καφέ αυγά να έχουν περισσότερα ωμέγα-3, αλλά ακόμη κι αν ισχύει αυτό, η διαφορά είναι απειροελάχιστη.
Οσον αφορά το κέλυφος των δύο ειδών, το πάχος είναι το ίδιο. Αν παρατηρήσετε σε κάποιο πως είναι πιο σκληρό, αυτό οφείλεται στην ηλικία της κότας κι όχι στο χρώμα του αυγού. Οι νεότερες γεννούν πιο σκληρά αυγά, οι μεγαλύτερες με πιο λεπτό κέλυφος, γράφει το life-events.gr.
Σχετικά με την πεποίθηση πως τα καφέ είναι πιο φυσικά και υγιεινά, αυτό δεν ισχύει απαραίτητα. Τα καφέ αυγά συνήθως έχουν μεγαλύτερη τιμή γιατί οι καφετιές κότες που τα γεννούν είναι μεγαλύτερες από τις λευκές και κατ’ επέκταση χρειάζονται περισσότερη τροφή. Κάτι που φυσικά… μεταφέρεται στην τσέπη μας.
Οπωσδήποτε, όταν τρώτε αυγά από σπιτικές κότες είναι καλύτερα, καθώς σημαντικό ρόλο παίζει η τροφή τους, η οποία και επηρεάζει το χρώμα του κρόκου και τη γεύση του αυγού. Συνήθως στην αυλή ενός σπιτιού βλέπουμε καφετιές κότες.
ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ πως το αυγό έχει σημαντική διατροφική αξία. Εκτός από την περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη, είναι πλούσιο και σε άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Α, το ασβέστιο και το κάλιο.
  
www.tilegrafima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα δημοσιεύουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στη κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες