Αναζητώντας ανθρώπους που κάνουν βήματα μπροστά με οδηγό την καινοτομία, η «Εύφορη Γη» έφτασε στο Καστόρι Λακωνίας.
Στο χωριό του Ταΰγετου όπου μπορούμε να ψαρέψουμε πέστροφες, σολομούς και οξύρυγχου και να γευτούμε μοναδικές γεύσεις προϊόντων μιας άκρως παραδοσιακής επιχείρησης, που πορεύεται με καινοτόμα προϊόντα, αποσπώντας όλο και περισσότερα βραβεία.
Στη μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας της G-Fish, την οποία ίδρυσε η οικογένεια Γεροντίδη το 1969, σήμερα, σχεδόν 50 χρόνια μετά, ο Γιάννης Γεροντίδης γράφει τη δική του ιστορία επιτυχίας, η οποία για μελάνι έχει πολύ αγάπη και μεράκι. Ο ίδιος έχει βάλει στόχο να κατακτήσει τις αγορές, αφού όπως εξηγεί, «όταν αγαπάς κάτι το κάνεις και ανθίζει».
Η μονάδα εκτρέφει στα πεντακάθαρα – απαλλαγμένα από μέταλλα και χημικά- τρεχούμενα νερά των πηγών του βουνού τα τρία συγκεκριμένα είδη ψαριών. Μάλιστα, αναπαράγονται με τεχνητή μέθοδο που εφαρμόζει ο Γιάννης για να εξασφαλίζει την ποιότητα του προϊόντος που προσφέρει στους καταναλωτές. Στη μονάδα δραστηριοποιούνται και οι δυο αδερφές του. Η Αρετή έχει αναλάβει την παραγωγή του τελικού προϊόντος και η Κατερίνα χειρίζεται ζητήματα μάρκετινγκ.
Τα αδέρφια έχουν ενώσει τις δυνάμεις του συνεχίζοντας το όνειρο της πατρικής οικογένειας, η οποία άφησε την Αθήνα και το υφαντουργείο αναζητώντας την κατάλληλη γη. Η γη αυτή βρέθηκε στο Καστόρι, όπου δεν άργησε να γίνει πραγματικότητα το όνειρο. Ο πατέρας τους Μιχάλης Γεροντίδης διδάχθηκε, έμαθε, τόλμησε, δημιούργησε. Ετσι, έδειξε το δρόμο στον Γιάννη, ο οποίος συνέχισε τη χάραξη της διαδρομής στο σήμερα, όταν στα 19 του κιόλας, μπήκε στο τιμόνι της οικογενειακής επιχείρησης μετά τον αναπάντεχο χαμό του πατέρα του. Ο ίδιος είχε γεννηθεί μέσα στο ιχθυοτροφείο από τη μαμή της περιοχής και είχε μεγαλώσει δίπλα στον πατέρα του. Όπως λέει σήμερα, μάλλον ήταν γραφτό του…
Αυτά όσον αφορά στα χρόνια που πέρασαν. Τα όσα συμβαίνουν σήμερα αλλά και τα προϊόντα που παράγονται με αγάπη και μεράκι, παρουσιάζονται στο βίντεο της εκπομπής «Εύφορη Γη». Μια ξενάγηση στο ιχθυοτροφείο και το εργαστήριο μας δίνουν μια γεύση από την κοπιαστική καθημερινότητα. Μαθαίνουμε για την τεχνητή γονιμοποίηση των ψαριών και βλέπουμε γόνους. Δοκιμάζουμε καπνιστή πέστροφα ή μαριναρισμένη, καπνιστό σολομό ή μαριναρισμένο, χαβιάρι σολομού ή καπνιστό, πέστροφα και σολομό μαρινάτο, άλειμμα πέστροφας ή σολομού, καπνιστό οξύρυγχο αλλά και φρέσκα ραβιόλια γεμιστά με καπνιστή πέστροφα ή καπνιστό σολομό…
Η πρωτοπόρα το 1969 επιχείρηση, σήμερα καινοτομεί και επιμένει με τόλμη και σοβαρότητα να προσφέρει στην αγορά νέα πρωτοποριακά προϊόντα από πέστροφές, σολομούς και οξύρυγχους. Σύντομα μάλιστα αναμένεται και το αποτέλεσμα του… πειράματος να παραχθεί μαύρο χαβιάρι από τους οξύρυγχους που εκτρέφονται σε δεξαμενές της μονάδας. Ψάρια τα οποία ζουν μέχρι 100 χρόνια και σήμερα προωθούνται στην αγορά σε μορφή… μπριζόλας.
Η ιστορία της οικογένειας Γεροντίδη έχει γίνει λίγο - πολύ γνωστή μέσα από πλήθος αφιερωμάτων και τηλεοπτικών προβολών, ενώ ο Γιάννης έχει λάβει μέρος στην κινηματογραφική ταινία «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι» του Γιάννη Σμαραγδή, για τα γυρίσματα της οποίας χρειάστηκαν και ψάρια.
Ολο το «οικοδόμημα» ωστόσο διατηρεί την παράδοση, με σεβασμό στην ποιότητα και τον καταναλωτή, δίνοντας βαρύτητα στη μαγεία της δημιουργίας, χωρίς πολλά – πολλά σύγχρονα μέσα. Αλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που ο Γιάννης τονίζει το πόσο μαγικό είναι να μπορεί κανείς να δημιουργεί από μηδέν τόσα πολλά πράγματα…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου