Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Ο λαϊκισμός πληρώνεται.


Η κυβέρνηση βρίσκεται σε δεινή πολιτική θέση. Οπως προκύπτει από όλες τις δημοσκοπήσεις, έχει απαξιωθεί στην κοινωνία και ακόμα και οι πρώην ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύουν στα όσα λέει κάθε ημέρα το Μαξίμου.
Η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι το στοιχείο που ρίχνει τις κυβερνήσεις. Οπως η ελπίδα και η προσδοκία που καλλιεργούνται ανεβάζουν μια κυβέρνηση, έτσι ακριβώς η απώλεια της εμπιστοσύνης λειτουργεί διαλυτικά για οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα.

ΑΣΦΑΛΩΣ, οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. δεν έχουν καμία διάθεση να εγκαταλείψουν τις καρέκλες τους, όπως έδειξαν με την ψήφιση των δύο Μνημονίων. Αυτό σημαίνει ότι κοινοβουλευτικά δεν θα κινδυνεύσει η κυβερνητική συνοχή, ωστόσο το Μαξίμου δεν παύει να προχωρά στον πολιτικό σχεδιασμό του, καθώς δεν μπορεί να μην ανησυχεί βλέποντας τις εξελίξεις.

ΤΟ ΝΕΟ παραμύθι που έχει πλάσει, ότι η τελευταία συμφωνία που υπέγραψε θα οδηγήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας, δεν το πιστεύει ούτε το 50% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

ΟΜΩΣ, η κυβέρνηση Τσίπρα έχει μπροστά της έναν ακόμα μαραθώνιο από τον οποίο δεν έχει να περιμένει κανένα όφελος. Οι αξιολογήσεις θα συνεχιστούν, κάθε τρίμηνο θα πρέπει να περνάει από τη Βουλή δεκάδες προαπαιτούμενα, ενώ η τελευταία κρίση για ολόκληρο το πρόγραμμα θα γίνει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στα τέλη του 2018. Τότε οι δανειστές θα πρέπει να αποφασίσουν είτε να μας δώσουν ένα νέο Μνημόνιο με τα ρέστα των 86 δισ. ευρώ είτε, στο καλύτερο σενάριο, η χώρα να έχει πρόσβαση στις αγορές χωρίς κανένα νέο δάνειο.

ΕΠΕΙΔΗ ΟΜΩΣ
 είναι πολύ δύσκολο να γίνει αυτό πραγματικότητα, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να σκεφθεί τι τελικά θα κάνει. Βλέποντας ότι αν δεν έχει να ελπίζει σε κάτι, θα κοιτάξει να σταματήσει τη ζημιά. Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με κάλπες.

ΣΕ ΚΑΘΕ περίπτωση το ορόσημο είναι το καλοκαίρι του 2018, ιδίως όταν από την 1η – 1 – 2019 θα πρέπει να εφαρμοστούν τα επώδυνα μέτρα που προβλέπουν μειώσεις στις συντάξεις και, πολύ πιθανόν, μείωση του αφορολογήτου, εφόσον κρίνει το ΔΝΤ ότι το μέτρο θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα χρόνο νωρίτερα από το 2020.

ΩΣΤΟΣΟ, εάν ακόμα και στις ημέρες γιορτής του ΣΥΡΙΖΑ, όταν πανηγύριζε για τη συμφωνία με τους δανειστές, η Ν.Δ. ανοίγει την ψαλίδα της διαφοράς κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες στην εκλογική επιρροή, αλήθεια τι μπορεί να περιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ τους επόμενους μήνες όταν η καθημερινότητα θα επιδεινώνεται για τον πολίτη και η οικονομική πίεση θα μεγαλώνει για νοικοκυριά και επιχειρήσεις…

ΕΠΟΜΕΝΩΣ, στο Μαξίμου συγκρούονται δύο θεωρίες: Είτε μάχη για παραμονή στην εξουσία μέχρι τέλους ελπίζοντας σε κάποιο θαύμα είτε προσφυγή στις κάλπες για βέβαιη ήττα, αλλά προσδοκώντας να παίξει ρόλο ο ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της προεδρικής εκλογής του 2020.

ΕΤΣΙ, ΟΜΩΣ, με την κυβέρνηση να κάνει ένα βήμα μπρος και δύο πίσω, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να κυβερνηθεί η χώρα και η κατάσταση θα επιδεινώνεται. Αυτός θα είναι ο εφιάλτης του Μαξίμου, αλλά και των πολιτών που πληρώνουν το λογαριασμό. Επειδή, λοιπόν, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση είναι αρνητικές, ο κ. Τσίπρας, τον Σεπτέμβριο, μετά τα μπάνια του λαού, θα κληθεί να αποφασίσει. Οταν έχει υποσχεθεί στους πάντες τα πάντα, καταλαβαίνει ότι ο λαϊκισμός πληρώνεται ακριβά. Ακόμα και όταν έχει κερδίσει δύο εκλογές και ένα δημοψήφισμα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Πηγή: eleftherostypos.gr


Το blog στηρίζει τα Ελληνικά Προϊόντα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα δημοσιεύουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στη κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες