Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017

4 τυροστερεότυπα: μύθοι και αλήθειεςΠολλά ακούμε σχετικά με το τυρί, τη σωστή διατροφή και την υγεία, αλλά σε ποια από αυτά πρέπει να δίνουμε βάση και σε ποια όχι;

του Κωνσταντίνου Ζερβού
1. To τυρί αυξάνει την χοληστερόλη!
Καταρχήν καμία τροφή δεν είναι «μαγική». Το τυρί αποτελεί μια τροφή υψηλή σε πρωτεΐνη και σε κορεσμένα λιπαρά. Ωστόσο υπάρχουν πολλές επιλογές που διαφοροποιούν τα τυριά, τόσο ως προς την περιεκτικότητα τους σε αλάτι , όσο και ως προς αυτή σε λιπαρά. Η mozzarella, το ανθότυρο και το cottage αποτελούν ισορροπημένες επιλογές για τους λάτρεις του τυριού. Επιπλέον σημασία έχει να κρατάς σε μερίδες την κατανάλωσή τους. Καθημερινά μπορεί κανείς να καταναλώνει μερίδα τυριού που αντιστοιχεί σε δυο σπιρτόκουτα, χωρίς φόβο ή τύψεις! «Παντρεύοντας» το τυρί πάντα με κάποια σαλάτα ή μαγειρεμένα λαχανικά το ισορροπείς διατροφικά ακόμα περισσότερο.
2. Εθισμένος στο τυρί
Πολλές φορές οι λάτρεις των τυριών, μεταξύ σοβαρού και αστείου, αναφέρουν πως είναι εθισμένοι στο τυρί. Τελικά φαίνεται να μην είναι μόνο μια αγαπημένη γευστική συνήθεια, αλλά και ένα comfort food. To τυρί, όπως και όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, περιέχει καζεΐνη (είδος πρωτεΐνης). Κατά τον μεταβολισμό της, εκκρίνονται οπιοειδή που ονομάζονται καζομορφίνες, με αποτέλεσμα να νιώθουμε ανακούφιση και ευχαρίστηση όταν το τρώμε. Επιπλέον όποιος καταναλώνει συχνά τυρί μπορεί να έχει ροπή προς τις αλμυρές γεύσεις και να αναζητά ολοένα και περισσότερο τυρί, μια και οι γευστικοί κάλυκες γίνονται λιγότερο ευαίσθητοι στο αλμυρές γεύσεις. Φρόντιζουμε να κρατάμε μια ισορροπία στο πότε και πόσο τυρί θα καταναλώνουμε, ώστε στο τέλος να μένει μόνο η απόλαυση και όχι οι συνέπειές της.
3. Το τυρί ως πηγή ασβεστίου!
Τα κίτρινα τυριά έχουν γενικά περισσότερο ασβέστιο από τη φέτα και τη μυζήθρα. Και μάλιστα η διαφορά είναι μεγάλη. Η περιεκτικότητα ασβεστίου στα συνήθη κίτρινα τυριά (π.χ. γραβιέρακασέριπαρμεζάναγκούνταένταμ) κυμαίνεται από 750-1200 mg ανά 100 γρ. Η φέτα περιέχει περίπου 280-450 mg ανά 100 γρ., ενώ η μυζήθρα κυμαίνεται από 240-350 γρ. ανά 100 γρ. Σαφώς το τυρί δεν είναι η βασικότερη πηγή ασβεστίου .Τροφές όπως οι σαρδέλες, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αποτελούν καλές διατροφικές εναλλακτικές.

4. To κατσικίσιο τυρί είναι καλύτερο από το αγελαδινό
Η σύγκριση είναι, όπως πάντα, σχετική. Από πλευράς λιπαρών, το κατσικίσιο τυρί περιέχει περίπου 26γρ. λίπους/100γρ, όσο περιέχουν και το Βrie και το Εdam, που είναι αγελαδινά. Από πλευράς λακτόζης, για αυτούς που έχουν δυσανεξία, το κατσικίσιο έχει την ίδια περιεκτικότητα σε λακτόζη που έχουν η Φέτα ή το Brie, αλλά λιγότερη από αυτή που έχουν το Cottage ή η Ricotta… Το τελευταίο επιχείρημα είναι πως το κατσικίσιο γάλα προέρχεται από ζώα ελευθέρας βοσκής, με όλα τα πλεονεκτήματα που έχει αυτό.
Εδώ βλέπουμε την περιεκτικότητα σε λιπαρά διαφορετικών τυριών:

Υψηλό σε λιπαρά ( >17.5γρ. per 100γρ.)
Είδος τυριούΣυνολικά γραμμάρια λίπους/ 100g τυριού
Mascarpone44
Παρμεζάνα30
Brie29
Κατσικίσιο26
Edam 26
Camembert 23
Φέτα 20
Mozzarella20

Μέτριο σε λιπαρά (3.1γρ.-17.5g ανά 100γρ.)
Είδος τυριούΣυνολικά γραμμάρια λίπους/ 100g τυριού
Cheddar16
Ricotta 8
Cottage Cheese 4

Χαμηλό σε λιπαρά (3γρ. ή λιγότερο ανά 100γρ.)
Είδος τυριού Συνολικά γραμμάρια λίπους/ 100g τυριού
Χαμηλό σε λιπαρά cottage


Ο Κωνσταντίνος Ζερβός (ΜSc) είναι Γνωσιοσυμπεριφοριστής Διατροφολόγος Certified Health Wellness Coach, http://www.konstantinoszervos.gr/

www.cheeselovers.gr
Το blog στηρίζει τα Ελληνικά Προϊόντα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα δημοσιεύουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στη κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες