Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Ρακή ή τσίπουρο; Ή μήπως τσικουδιά;

Μαζί με μερικές ακόμη, οι συγκεκριμένες λέξεις ακούστηκαν πολύ γύρω μου αυτό το καλοκαίρι. Και ως φυσικό επακόλουθο και η ερώτηση, “και τι διαφορά έχουν;”. Απάντηση δεν ξέρω αν θα βρούμε και όποιος/α γνωρίζει ας βοηθήσει να ξεδιαλύνουμε αυτό το μέγα μυστήριο των αποσταγμάτων.

photo: constantinoupoli.com
photo:constantinoupoli.com

Από μια σύντομη έρευνα, τις πιο ενδιαφέρουσες ίσως πληροφορίες τις έκλεψα από το www.creteplus.gr και σου τις παραθέτω:

Το γράμμα του νόμου: Το 1989 ψηφίστηκε ο με αρ. 1576/89 κανονισμός της ΕΟΚ για τα οινοπνευματώδη ποτά στον οποίο οι Τούρκοι κατοχύρωσαν το όνομα «raki» και οι Έλληνες τα ονόματα τσίπουρο Τυρνάβου, τσίπουρο Μακεδονίας, τσίπουρο Θεσσαλίας και τσικουδιά Κρήτης. Συνεπώς από το 1989 η ρακή στην Ελλάδα λέγεται πια επίσημα τσικουδιά, αν και η ονομασία ρακή είναι ελληνική λέξη.
Ρακή ή τσικουδιά
Η ρακή ή τσικουδιά ονομάζεται ρακή, επειδή είναι απόσταγμα που παράγεται από στέμφυλα ή κρητικά στράφυλα από ρώγες ή αρχαία ελληνικά ραξ ή ιωνικά ρωξ  – ρώγες σταφυλιών, από το ραξ  > ρακή,  πρβ και λατινικά racemus (ιταλικά racimolo ) = o βότρυς σταφυλής, το τσαμπί, Racemite Bacchus = ο βοτρυοφόρος Βάκχος (= ο Διόνυσος) κ.α. Η ρακή λέγεται και τσικουδιά, επειδή τα στέμφυλα στην Κρήτη λέγονται και τσίκουδα. Η λέξη τσίκουδα, ενικός τσίκουδο, είναι παραλλαγή της λέξης κόκκοι  ή    κούκουδα ή κουκούτσια κ.α. Σε άλλα μέρη της Ελλάδος τα στέμφυλα ονομάζονται και τσίπουρα οπότε εκεί η ρακή λέγεται και τσίπουρο. Οι λέξεις τσαμπί > τσάμπουρα > τσίπουρο… και κόκκος > κουκούτσια >  τσικ-ουδα … = ηχοποιητικές. Η κρητική τσικουδιά ή ρακή (με η, η ρακή) είναι διαφορετικό ποτό από το τούρκικο ρακί (με ι, το ρακί), αφού αυτό είναι όπως το ούζο, δηλ. έχει γλυκάνισο και διπλή απόσταξη, ενώ η τσικουδιά όχι.

Να μην ξεχνάμε και το ρακόμελο - κρύα θα έρθουν! Πιες το και σαν φάρμακο!
Να μην ξεχνάμε και το ρακόμελο – κρύα θα έρθουν! Πιες το και σαν φάρμακο!

Ο δεκάλογος της τσικουδιάς (όλα τα λεφτά!)
Επειδή η αλόγιστη κατανάλωση τσικουδιάς δημιουργεί μέθη, η οποία καμιά φορά φέρνει άσχημες καταστάσεις,  υπάρχει και ο δεκάλογος, ο οποίος λέει  τα εξής, που πρέπει να έχουμε υπόψη: Η πρώτη τσικουδιά φέρνει όρεξη, η δεύτερη υγεία. Η τρίτη φέρνει τη χαρά, η τέταρτη ευτυχία. Η πέμπτη φέρνει έξαψη,  η έκτη φλυαρία. Η έβδομη φέρνει συμπλοκή ή εμετό, η όγδοη αστυνομία. Η ένατη φέρνει το δικαστή κι η δέκατη κηδεία.
Η ρακή/τσικουδιά και το τσίπουρο συχνά διαφέρουν στον αριθμό των αποστάξεων. Μονή στην πρώτη περίπτωση, διπλή στη δεύτερη.
tsipouro
Και το τσίπουρο; (πες μου καλή μου Wikipedia….)
Το τσίπουρο παρασκευάζεται με την απόσταξη στέμφυλων (ή στράφυλα ή τσίπουρα) δηλαδή από τα ράκη (υπολείμματα) των σταφυλιών που μένουν μετά το πάτημα και την εξαγωγή του μούστου για την παραγωγή κρασιού. Επίσης είναι δυνατή η απόσταξη ολόκληρων των σταφυλιών, οπότε σε αυτήν την περίπτωση η απόδοση είναι μεγαλύτερη, ή και έτοιμου κρασιού. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο λευκά όσο και κόκκινα σταφύλια. Κατά την απόσταξη προστίθενται κάποιες φορές στον αποστακτήρα, εκτός από τα στέμφυλα, διάφορες αρωματικές ουσίες, όπως γλυκάνισος ή μάραθος – ξέρεις ότι τσίπουρο περιέχει γλυκάνισο όταν ασπρίζει όταν του προσθέτεις νερό ή πάγο.
Κι επειδή άνθρωπος είμαι και λύγισα, βαρέθηκα να ψάχνω διαφορές και λέω να χτυπήσω ένα τσιπουράκι/τσικουδιά/ρακή. Στην υγειά μας.
Σε φιλώ,

Ελένη

myfortysomethingworld.wordpress.com

Το blog στηρίζει τα Ελληνικά Προϊόντα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα δημοσιεύουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στη κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες