Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2017

7 λευκά τυριά που αξίζει να δοκιμάσετε


Φέτες, ανθότυρα και άλλα εκλεκτά λευκά που ξεχωρίσαμε σε πρόσφατη δοκιμή. 

Μπλατσιώτικο αέρος 

∆εν έχει το όνομα, αλλά τη χάρη του μανουριού. Αιγοπρόβειο, αλμυρό, στιβαρό σαν βούτυρο, με γεμάτη, πολυεπίπεδη και πλούσια γεύση. Παράγεται από τη Μαίρη Τζιάλλα στα Γρεβενά για λογαριασμό του παντοπωλείου Χαλδούπη. Ενα εξαιρετικό επιτραπέζιο τυρί με γάλα από ζώα ελευθέρας βοσκής, που ταιριάζει γάντι με γλυκό ντομάτα, με μέλι και πιπέρια ή με πέστο μυρωδικών. 
 Τηλ. παραγωγού: 24620-28.638.
 Μιράν, Οπώριο, Τυροκομικά Χαλδούπη 
Ανθότυρο αναπλιώτικο
Παράγεται στα Πυργιώτικα Ναυπλίου από το τυροκομείο Αυγουστόπουλου. Είναι κρεμώδες και αφράτο, με ήπια γαλατένια, γλυκιά γεύση και ντελικάτη οξύτητα. Πρώτη ύλη για γλυκά, πίτες, το πρωινό μας.   
 Τηλ. παραγωγού: 27520-29.435.
 Κρεοπωλείο το 10, Πρατήριο Τυροκομικά Αυγουστόπουλου
Οι «φέτες» της Κεφαλονιάς
∆εν έχουν βάσει νόμου δικαίωμα στην ονομασία «φέτα», όμως τα λευκά τυριά της Κεφαλονιάς είναι εκλεκτοί εκπρόσωποι του είδους. Βουτυράτη, ψημένη και πολύ πικάντικη αυτή που φέρνει ο Κουκάς, πιπεράτη, ισορροπημένη και με πλούσια γεύση εκείνη των τυροκομικών Γιαννάκη. 
 Τυροκομείο Γιαννάκη: 26740-72.372.
  Κουκάς. Του Γιαννάκη: Καραμανλίδικα του Φάνη, Φιγαλία, Αγροτική Γωνιά  
Μανούρι θεσσαλικό
Γεύση που μιλάει από μόνη της, ένα κορυφαίο μανούρι με τα όλα του. Τρυφερό, comfort, βουτυράτο, πλούσιο, με ωραίο άρωμα. Επιτραπέζιο, σε συνδυασμό με τσάτνεϊ ή και ψητό στο τηγάνι. Το τυροκομείο Φλέγγα στο Βελεστίνο φτιάχνει και ωραίο γλυκάρμυρο κασέρι. 
 Τηλ. εταιρείας: 24250-22.788. 
 Παντοπωλείον Μεσογειακής ∆ιατροφής, Καταστήματα Φλέγγα (Βόλος) 
Ξηρή μυζήθρα Σοχού
Η ξηρή μυζήθρα που παράγει η εταιρεία «Προίκας» κυκλοφορεί μεν εδώ και μία δεκαετία περίπου, αλλά εξακολουθεί να είναι σπάνιο και ακριβοθώρητο προϊόν. Τη βρήκαμε στον «Μασούτη» της Θεσσαλονίκης, όπου ξαναμπήκε πριν από δύο μήνες. «Πικάντικο» τυρί, με ελαφρώς όξινη γεύση, από αιγοπρόβειο γάλα, ιδανικό για ζυμαρικά, για φαγητά στον φούρνο και για σαλάτες. 
 Τηλ. παραγωγού: 23950-22.052
 Μασούτης (Β. Ελλάδα)
Ανεβατό γρεβενιώτικο
Το ανεβατό που φτιάνχει το τυροκομείο Χατζηζήση στη ∆εσκάτη Γρεβενών είναι απαλό, αλοιφώδες, με οξύτητα που του δίνει σπιρτάδα και αρμύρα που του χαρίζει νοστιμιά. Πάει παντού. Στα καναπεδάκια με αλλαντικά ή καπνιστά θαλασσινά, στα ριζότι, στις σούπες, στις πίτες... Παντού!  
 Τηλ. παραγωγού: 24620-31.728, 6977-587.313.
 Καραμανλίδικα του Φάνη, Η σέσουλα της γειτονιάς, Μπαταγιάννης, AV Delicatessen, Παραδοσιακό Μπακάλικο
Φέτα αρκαδική από Κεφαλονίτη
Ο Κεφαλονίτης Γεράσιμος Καλιακούδης φτιάχνει στο τυροκομειό του στη Λακωνία μια φέτα άλλο πράγμα! Τσουχτερή, αλλά όχι τραχιά, πικάντικη, με ωραία, ισορροπημένη αλμύρα. Εύγε!

 Τηλ. παραγωγού: 27310-82.655.
 Μανούτα
http://www.kathimerini.gr
Το blog στηρίζει τα Ελληνικά Προϊόντα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα δημοσιεύουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στη κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες