Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Ένας πολύ “τρελός” πρόεδρος σε μια πολύ “καυτή” περιοχή

Ο νέος πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε και η κυβέρνηση του, προβληματίζουν τους παρατηρητές των εξελίξεων στην νοτιοανατολική Ασία. Είναι ο πρόεδρος ο οποίος έχει ξεκινήσει μία μεσσιανική εκστρατεία κατά των ναρκωτικών η οποία μετράει μέσα σε λίγους μήνες αρκετές χιλιάδες νεκρών, ο οποίος όμως δείχνει να μην ανέχεται καμία κριτική και στέλνει… στο διάβολο τους πάντες (περιλαμβανομένου του Πάπα, του Αμερικανού Προέδρου και του Ευρωκοινοβουλίου, που όπως φαίνεται στη φωτογραφία, του έδειξε και το μεσαίο δάχτυλο).

Του Γιώργου Αναγνωστόπουλου

Ο Ντουτέρτε, εκτός του αντιναρκωτικού αγώνα όμως, δείχνει να έχει πάρει στα χέρια του τα θέματα εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας της χώρας και τις διεθνείς διπλωματικές σχέσεις της χώρας.

Στα θέματα ασφαλείας δείχνει να ακολουθεί μία τελείως διαφορετική πολιτική από τους προκατόχους του, μία πολιτική που δεν της λείπει η λογική, εν αντιθέσει με την συγκρουσιακή πολιτική που ακολουθεί με τους παραδοσιακούς συμμάχους της χώρας. Στην εξωτερική πολιτική δείχνει επίσης να διαφοροποιείται, κινούμενος προς μία κατεύθυνση δημιουργίας νέων συμμαχιών αλλά και αναθεώρησης παλαιών.

Από την άλλη, έχουμε μία κυβέρνηση η οποία στους λίγους μήνες που βρίσκεται στην εξουσία έχει δώσει ένα -αν μη τι άλλο- θετικό δείγμα γραφής, έχοντας αναστείλει την άδεια λειτουργίας πολλών μεγάλων μεταλλείων λόγω εκτεταμένης μόλυνσης, έχοντας περάσει νέες διατάξεις που απλοποιούν και ελαφρύνουν την φορολογία, έχοντας καταθέσει νόμους που ενθαρρύνουν τις ξένες επενδύσεις.

Επίσης, μία κυβέρνηση που βάζει αυστηρούς κανόνες στην άναρχη κυκλοφορία κάθε είδους οχημάτων (ειδικά μοτοσυκλετών και τρίκυκλων) για να ενισχύσει την δημόσια ασφάλεια, μία κυβέρνηση που έχει κηρύξει τον πόλεμο στην διεφθαρμένη δημόσια διοίκηση (για τους γνωρίζοντες, η ελληνική δημόσια διοίκηση απαρτίζεται από αγγέλους σε σχέση με την φιλιππινέζικη).

Εν ολίγοις, προσπαθεί να σπάσει το γραφειοκρατικό σύστημα με κέντρο την πρωτεύουσα της χώρας που είχαν εφαρμόσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις («Μανιλοκεντρικό»… κατά το «Αθηνοκεντρικό»!), αρχίζοντας μία προσπάθεια διοικητικής αποκέντρωσης.

Πώς συνδέονται όλα τα προηγούμενα; Δεν φαίνεται να υπάρχει λογική σύνδεση, δεν φαίνεται να υπάρχει ένα πολιτικό master plan, φαίνεται ωσάν η προεδρία και η κυβέρνηση να μη είναι συντονισμένοι και να κινούνται σε διαφορετικά επίπεδα.

Παρόλα αυτά το επιτελείο του Ντουτέρτε και η κυβέρνηση του, είναι άνθρωποι υψηλού μορφωτικού επιπέδου και όλοι επιτυχημένοι επαγγελματικά, με τους οποίους συνδέεται στενά εδώ και αρκετές δεκαετίες και τους οποίους εμπιστεύεται απόλυτα.

Ένας γρίφος δύσκολος που δεν επιτρέπει να βγάλει κανείς εύκολα συμπεράσματα, ας ελπίσουμε ότι στο μέλλον θα φανεί που το πάει πραγματικά η νέα πολιτική ηγεσία των Φιλιππίνων, αφού οι εξελίξεις στην περιοχή αυτή της Ασίας, δίπλα σε δυνητικά μέτωπα παγκόσμιας αποσταθεροποίησης, δεν αφήνει περιθώρια για παρορμητισμούς.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα δημοσιεύουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στη κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες