Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

ΟΙ 17 ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΕΓΙΝΑΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ…

Η Τράπεζα της Ελλάδος ιδρύθηκε επί Προεδρίας της Δημοκρατίας του Παύλου Κουντουριώτη και πρωθυπουργίας του Αλεξάνδρου Ζαΐμη με τον Νόμο 3423/7-12-1927/ΦΕΚ Α’ 298 με βάση το άρθρο 4 του από 15/9/1927 Πρωτοκόλλου της Γενεύης το οποίο υπεγράφη μεταξύ των Κυβερνήσεων Γαλλίας, Μ. Βρετανίας και Ιταλίας αφ’ ενός και της Κυβέρνησης της Ελλάδας αφ’ ετέρου για την έγκριση ενός δανείου 9.000.000 λιρών- στερλινών και οι λειτουργίες της άρχισαν τον Μάιο του 1928.

Στα 88 χρόνια λειτουργίας της ΤτΕ, διατέλεσαν διοικητές της, 17 προσωπικότητες της ελληνικής οικονομίας.

Τη μικρότερη θητεία είχε ο Ιωάννης Δροσόπουλος, μόλις 18 ημέρες, λόγω αιφνιδίου θανάτου, ενώ την μεγαλύτερη σε διάρκεια θητεία, σχεδόν 20 χρόνια (σε δύο φάσεις)  ο Ξενοφών Ζολώτας.

Τέσσερις από αυτούς, ο Αλέξανδρος Διομήδης, ο Εμμανουήλ Τσουδερός, ο Ξενοφών Ζολώτας και ο Λουκάς Παπαδήμος, έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί σε έκτακτες περιπτώσεις.

Ο νυν διοικητής της ΤτΕ, το Σάββατο συμπληρώνει 820 ημέρες στη διοίκηση της τράπεζας και θα του απομένουν άλλες 20 ημέρες για να ξεπεράσει σε διάρκεια θητείας, τον Γεράσιμο Αρσένη ο οποίος το 1996  για λίγους ψήφους, δεν έγινε και αυτός πρωθυπουργός.

Η ημερομηνία έναρξης και λήξης της θητείας κάθε διοικητή καθώς και η διάρκειά της, σε έτη και μήνες απεικονίζονται στον παρακάτω πίνακα:





http://lobbystas.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα δημοσιεύουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στη κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες