Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

Άσε τους "τοξικούς" ανθρώπους ήσυχους!

Κυκλοφορούν ευρέως αρκετά άρθρα περί τοξικότητας και τοξικών ανθρώπων στη ζωή μας, πώς σε καταστρέφουν και πώς σου χαλάνε τη ζωή και άλλα τέτοια θετικά και χαριτωμένα.

Στην ουσία τα άρθρα είναι γεμάτα αρνητικότητα και πώς σου καταστρέφουν τη ζωή οι τοξικοί άνθρωποι, ή τουλάχιστον έτσι θες να πιστεύεις ώστε να φύγει η ευθύνη από πάνω σου.

Έχω αρχίσει να χαλιέμαι με τον όρο «τοξικός άνθρωπος» για πολλούς λόγους:

1. Μπορεί να είσαι εσύ ο ίδιος τοξικός άνθρωπος
Πολύ εύκολα χαρακτηρίζεις κάποιον τοξικό άνθρωπο. Τον εαυτό σου όμως;
Άραγε αντιλαμβάνεσαι πότε γίνεσαι και εσύ τοξικός προς τους άλλους; Μια μικρή αλλαγή στη ζωή σου μπορεί να σε κάνει εύκολα. Μπορεί να είσαι κουρασμένος, ταλαιπωρημένος, να είχες μια κακή μέρα / μήνα / χρονιά και να έχεις μεταμορφωθεί. Ο άλλος βέβαια βλέπει μόνο αυτό που φαίνεται και μπορεί και να του σπας τα νεύρα. Ίσως να έχει διαβάσει και όλους τους λόγους που πρέπει να αποφεύγει τέτοια άτομα από τη ζωή του και το κάνει.
2. Δεν ξέρεις ποτέ τι περνάει ο άλλος
Δεν έχεις ιδέα τι συμβαίνει στη ζωή του άλλου, ακόμα και αν ξέρεις επιφανειακά δεν ξέρεις ποτέ την ψυχοσύνθεση του άλλου. Θεωρώ άδικο να χαρακτηρίσεις κάποιον τοξικό χωρίς να σκεφτείς ότι μπορεί και αυτός να χρειάζεται απλά αγάπη.

3. Δεν χρειάζεται να τον κάνεις παρέα
Μπορεί να λέω ότι χρειάζεται αγάπη κάποιο άτομο που δείχνει να είναι αρνητικό / τοξικό όπως θες πες το, αλλά δεν εννοώ ότι πρέπει να τον έχεις στο σπίτι σου αγκαλιά και να κλαίτε τη μοίρα σας παρέα. Παρόλα αυτά δε χρειάζεται να σκέφτεσαι ότι αυτά τα άτομα θα σου ρουφήξουν την ενέργεια, θα σε ματιάσουν ή θα σε βλάψουν.

4. Σε ό,τι βάζεις την προσοχή σου, αυτό πολλαπλασιάζεται
Βάλε λοιπόν την προσοχή σου στους τοξικούς ανθρώπους και μετά δες τι θα γίνει! Μάντεψες σωστά: θα γίνουν περισσότεροι.
Θυμάσαι όταν πήρες το πρώτο σου αμάξι; Μετά είμαι σίγουρη ότι άρχισες να βλέπεις το ίδιο μοντέλο παντού να κυκλοφορεί πολύ απλά επειδή γύρισες το φακό σου σε αυτό. Τα αυτοκίνητα ήταν πάντα εκεί απλά εσύ δε τα έβλεπες.
Το ίδιο συμβαίνει και με αυτές τις περιπτώσεις από τη στιγμή που θα γυρίσεις το φακό σου στο γεγονός ότι υπάρχουν τέτοια άτομα γύρω σου. Αρχίζεις και τους βλέπεις παντού!

5. Τοξικό χαρακτηρίζουμε κάποιον που μας κάνει να νιώθουμε άβολα
Το κακό με τον όρο τοξικός είναι ότι χρησιμοποιείται λάθος. Τοξικός άνθρωπος είναι αυτός που σε κάνει να νιώθεις άβολα, αυτός που σου βγάζει ένα συναίσθημα που δεν ξέρεις πώς να διαχειριστείς.
Δεν είναι λοιπόν αυτός τοξικός επειδή κάνει εσένα να νιώθεις άβολα. Απλά τη δουλειά του κάνει και εσύ θα έπρεπε να κάνεις τη δικιά σου. Που σημαίνει να παρατηρήσεις τα συναισθήματα που βγαίνουν, να τα καταλάβεις και να τα αποδεχτείς. Αν σου κάνει το άτομο αυτό στην καθημερινότητα σου ή όχι είναι άλλη κουβέντα.
Το να χαρακτηρίζεις όμως έναν άνθρωπο κάπως επειδή σου βγάζει άσχημα συναισθήματα, νομίζω δεν έχει να κάνει με αυτόν αλλά με σένα ΜΟΝΟ.

6. Κανείς δεν μπορεί να δημιουργήσει αρνητικότητα μέσα ΣΟΥ
Ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω πόσο άνετα θεωρούμε ότι έχει κάποιος τη δύναμη να μας επηρεάσει αρνητικά. Είναι σαν να κινεί τα νήματά μας σαν μαριονέτες. Ολόκληρο βιβλίο έχει γράψει ο αγαπημένος Dr Wayne Dyer για να «Κινείς τα δικά σου νήματα».
Πραγματικά όμως θέλω να μάθω από πού ψωνίζει ο κόσμος αυτές τις υπερδυνάμεις να πάω να πάρω και εγώ ρε παιδιά!
Δυστυχώς θα σε απογοητεύσω: οτιδήποτε έχεις και νιώθεις είναι δικό σου, ΟΛΟδικό σου!  Αν το χωνέψεις αυτό, τότε μπορεί να γίνουν αλλαγές μέσα σου και γύρω σου!

7. Give people a chance
Στο όνομα της θετικότητας έχω στερήσει από πολύ κόσμο την ευκαιρία να τους καταλάβω και να έρθω πιο κοντά τους.
Αλλά η μοίρα σού επιφυλάσσει εκπλήξεις και πάντα θα σου φέρει ένα άτομο να σου κατσικωθεί μέχρι να καταλάβεις ότι κανένας δεν είναι τοξικός από τη φύση του, απλά έτσι όπως του έχουν έρθει τα πράγματα αντιδράει αναλόγως. Αν ψάξεις να βρεις το καλό μέσα σε όλους θα το βρεις!
Έτυχε λοιπόν να πρέπει να δώσω ευκαιρία σε κόσμο που δεν περίμενα ότι θα ταιριάξω, αναγκαστικά λόγω φιλίας των παιδιών μας. Καλή της ώρα λοιπόν εδώ έχω κάνει φιλία με μια κοπέλα που στην αρχή θεωρούσα ότι δεν έχω τίποτα κοινό, με ενοχλούσε το γεγονός ότι θα έβαζε τιμωρία τα παιδιά της πχ, ή τέλος πάντων δεν είχε την ίδια οπτική με τη δικιά μου.
Προς μεγάλη μου έκπληξη μετά από ένα χρόνο που κάνουμε παρέα λόγω παιδιών (ψιλοαναγκαστικά δηλαδή αρχικά) έχω καταλάβει ότι είναι πολύ εντάξει άτομο.
Έχει αρχίσει και κατανοεί το υπέροχο ελληνικό μου χιούμορ, έχει χαλαρώσει και έχει ανοιχτεί, είναι πολύ φιλότιμη και καλοσυνάτη - πράγματα που αρχικά δεν έβλεπα διότι είχα μια άλλη εικόνα φτιάξει στο κεφάλι μου.
Όλοι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί. ο να δίνουμε ευκαιρίες είναι απαραίτητο ώστε να γνωρίζουμε καλύτερα ο ένας τον άλλο.

8. Οι τοξικοί άνθρωποι θα σε επηρεάσουν όταν χάνεις και εσύ τον Positive Junkie εαυτό σου

Σκέψου ότι είσαι απίστευτα χαρούμενος, όλα σου δουλεύουν ρολόι, είσαι σε μια περίοδο υπέροχη στη ζωή σου! Είσαι μες τη τρελή χαρά και αυτό το μεταδίδεις και στους άλλους. Μέσα σε όλους μπορεί να βρεθεί και κάποιος που θα έχει μια ξινίλα τύπου «εβέβαια τη ανάγκη έχει αφού …… (δικό σας)».
Εσύ τώρα αν είσαι πραγματικά χαρούμενος και σίγουρος για τον εαυτό σου αποκλείεται να ενοχληθείς, μπορεί και να μη το προσέξεις καν. Μου έχει τύχει περίπτωση να παρεξηγηθεί άλλος για λογαριασμό μου και εγώ να μην έχω καταλάβει τίποτα διότι ήμουν σε άλλη συχνότητα.
Έχει υπάρξει όμως και περίπτωση που παρεξηγήθηκα χωρίς να υπάρχει παρεξήγηση και όλα έχουν να κάνουν με το τι ένιωθα εγώ τη δεδομένη στιγμή.
Δε σου φταίει λοιπόν κανένας τοξικός άνθρωπος για το πώς νιώθεις εσύ!


http://www.positivejunkie.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα δημοσιεύουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στη κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες