Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Μια ΣΤΑΛΑ μαγείας… στα Γιάννενα!-Απόδραση στη μυσταγωγική πόλη των Ιωαννίνων!


Αφήνω τις εισαγωγές (δεν τις χρειάζεται η πόλη αυτή) και πάμε σε πρώτο πλάνο ευθείς αμέσως. Είσαι στο Μόλο και την πλακόστρωτη πλατεία Μαβίλη που τα τελευταία χρόνια έχει αναγεννηθεί!
Από τα πιο hot spot της πόλης, με άπαιχτη θέα στη λίμνη και μερικά ενδιαφέροντα μαγαζιά! Είσαι λοιπόν στην βόρεια άκρη της χιλιοπερπατημένης Διονυσίου Φιλοσόφου και ξεκινάς τη βόλτα σου, γιατί η παραλίμνια περατζάδα των Ιωαννίνων, είναι το απόλυτο διαχρονικό ατού της. Αρχή και τέλος αυτής της περατζάδας -σαν δύο «πύλες» – το τζαμί του Ασλάν Πασά και το Ιτς Καλέ συμπληρώνουν την αισθητική της κινηματογραφικής αυτής σκηνής, με την ομιχλώδη ατμόσφαιρα (εξαιρετικά σύνηθες φαινόμενο), τα πανέμορφα πλατάνια, η ηρεμία των νερών και η γραφικότητα των παραδοσιακών κτηρίων και καταστημάτων. Αριστερά σου η λίμνη των θρύλων Παμβωτιδα με το νησί της Κυρα Φροσύνης και δεξιά μια μυσταγωγική πόλη που την αγκαλιάζει ο υπέροχος ορεινός όγκος της Ηπείρου!
Έχεις φτάσει στην οδό Γαριβάλδη. Εδώ αν και αναπτύσσεται συνεχώς ο επιχειρηματικός περίγυρος, συναντάς γνήσια ιστορία! Είναι η άλλοτε περιοχή του Σιαράβα όπου φιλοξενούνταν τα «βυρσοδεψία» μεταμορφωμένα σήμερα σε χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων, αλλά και τα γνωστά «ναυτάκια» που ονομάστηκαν έτσι από το ιστορικό χάνι του Γιάννη Ζώτου, πολλές δολοπλοκίες φιλοξενούσε αυτό το μέρος… από διακίνηση λαθραίου καπνού, μέχρι ανταλλαγές απόρρητων πληροφοριών από μυστικούς πράκτορες της Τουρκίας στις Αρχές της Πόλης, ρώτα για περισσότερες πληροφορίες εκεί.
Και τώρα κάνεις δεξιά, στην Εθν. Αντιστάσεως και βουρ για τα ενδότερα. Σε κατευθύνω στο τρίγωνο των βερμούδων των Ιωαννίνων! Προς τι ο χαρακτηρισμός; Σε τίτλους: η καστροπολιτεία (το ιστορικό κέντρο), πολύβουοι πεζόδρομοι, γραφικά δρομάκια, λιθόστρωτες στοές, παραδοσιακά μικρομάγαζα, κτίρια αλλοτινών εποχών, τζαμιά, χριστιανικοί τρούλοι, όλα ένα χαρμάνι… εικόνες, αρώματα και χρώματα σε παρασύρουν στο χωροχρόνο και απλά…χάνεσαι! (οκ, υπάρχουν και ενοχλητικές αισθητικά εκρήξεις δυτικού πολιτισμού με την παρουσία μοντέρνων κτιρίων, αλλά τί να κάνουμε;)
Πιο αναλυτικά… Η οδός Ανεξαρτησίας, η πλέον alternative επιλογή διασκέδασης στην πόλη, με πολλά μπαράκια και τον φοιτητόκοσμο να δίνει καθημερινά έντονα το παρόν! Κάθετα λιθόστρωτα σοκάκια σε εκτοξεύουν στο παρελθόν αφού φιλοξενούν κτίρια άλλων εποχών, πολύβουες στοές που διατηρούν μια υπέροχη γραφικότητα, διάσπαρτα τσιπουράδικα (όπως άλλωστε σε όλη την πόλη) και παραδοσιακά μαγαζάκια με ντόπια προϊόντα. Εδώ είναι και η γνωστή Στοά Λούλη που αρχικά λειτουργούσε ως χάνι, για να μετατραπεί κατόπιν σε εμπορικό κέντρο μεγάλης σημασίας για όλη την Ήπειρο και σήμερα ένα από τα πιο δυνατά σημεία συγκέντρωσης για ντόπιούς και επισκέπτες . Η αποκάλυψη όμως τελευταία έρχεται από τη Στοά Λιαμπέη… check in και θα με θυμηθείς! Εξίσου δυνατή η λεωφόρος Δωδώνης, ο πιο κεντρικός δρόμος της πόλης με πολλές επιλογές διασκέδασης και αγορών, θεωρείται η πιο mainstream πιάτσα σήμερα, ενώ η πλατεία Πάργης για πιο χαλαρή διάθεση με έντονο το γραφικό στοιχείο είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους φοιτητές. Από εκεί μέχρι την παλιά Νομαρχία (Περιφέρεια Ηπείρου) εκτείνεται η Αγορά… καταλαβαίνεις ότι μιλάμε για καταστήματα, εστιατόρια, καφετέριες που μάλιστα συνεχώς εμπλουτίζονται με νέες αφίξεις! Το νέο trend των ντόπιων δηλαδή που πριν λίγα χρόνια πεζοδρομήθηκε και άλλαξε όλο το ρυθμό της πόλης (για πολλούς ντόπιους αρνητικά, αφού το parking στο κέντρο έγινε πια science fiction story)!
Μέσα σε όλον αυτό τον χαμό, τι θα επιλέξεις να πρωτοκάνεις; Εγώ στη θέση σου θα το έπαιζα «Πασάς στα Γιάννενα»! Τυχαία νομίζεις η έκφραση της απόλυτης ευζωίας προέρχεται από αυτήν την πόλη;  Ο ορεινός όγκος της Ηπείρου προσφέρει πλούσια γκάμα χορταρικών, βοτάνων και μυρωδικών, ενώ η λίμνη γεννάει τις καλύτερες πρώτες ύλες (χέλια, πέστροφες, βατραχοπόδαρα) που συνθέτουν τη βάση της γιαννιώτικης κουζίνας! Στο πεδίο ζαχαροπλαστικής, σε πρώτο πλάνο τα παραδοσιακά ξακουστά γλυκά των Ιωαννίνων. Ο μπακλαβάς και τα σιροπιαστά γλυκά ταψιού  είναι μερικά μόνο δείγματα, ενώ στους καφενέδες σερβίρνται μοναδικά «σερμπέτια», γλυκά κρασιά με αρώματα φρούτων και ανθών! Και επειδή σίγουρα θέλεις και μια extra ΣΤΑΛΑ απόλαυσης, σου έχω νέα! Η ηπειρώτικη ΣΤΑΛΑ, απαστερίωτη, αφιλτράριστη και διπλής ζύμωσης μπύρα είναι γεγονός από τη Ζυθοποιία Ηπείρου. Με καταγωγή από το Ροδοτόπι Ιωάννινων έκανε την εμφάνιση της στην αγορά το 2016. Απολαυστική, pale ale στα 5,5 % αλκοολ. Πρόσφατα μάλιστα, η ζυθοποιία παρουσίασε μια strong ale διπλοζύμωτη με αλκοόλ στα 6,5 %, της οποίας η παραγωγή, είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Αν δεν έχεις ξαναβρεθεί στα Γιάννενα, δεν γίνεται να φύγεις αν δεν περάσεις από το Νησάκι της Κυρα-Φροσύνης!  Παίρνεις καραβάκι από τον μόλο και σε 10’, τσουπ, έφτασες. Η βόλτα στα γραφικά καλντερίμια του οικισμού, θα σου αποκαλύψει λίγες ταβερνούλες με γιαννιώτικη κουζίνα, το Μουσείο του Αλή Πασά στο μοναστήρι του Αγ. Παντελεήμονα,  τη Μονή του Προφήτη Ηλία με την εξαιρετική θέα, την κεντρική πλατεία (Αλιέων) σημείο συνάντησης για τους ντόπιους (150 μόνιμους κατοίκους έχει), τον Γυναικείο Συνεταιρισμό με ιδιαίτερα προϊόντα και φυσικά παραδοσιακά μαγαζάκια με είδη λαϊκής τέχνης και κυρίως αργυροχρυσοχοΐας. Άλλη μια έκφραση κατάγεται από εδώ καθόλου τυχαία: «Η Άρτα με τα Γιάννενα» σήμαινε και σημαίνει «όλος ο πλούτος της γης». Πλούσια καμωμένα τα γιαννιώτικα κοσμήματα, τα ξακουστά «τζοβαϊρια», αλλά και αντικείμενα διακόσμησης από ασήμι, εκπέμπουν διάχυτη τη σπουδαιότητα που είχε και έχει η τέχνη αυτή για τους ντόπιους.

Μα πόσα δεν πρόλαβα να σου πω για τη γύρω από την πόλη πανέμορφη περιοχή της Ηπείρου… Μέρες να έχεις να τη γυρίζεις και άρθρα εγώ να γράφω…  ήδη με φαντάζομαι, σ’ ένα παγκάκι κάτω από τα πλατάνια της λίμνης, με το laptop αγκαλιά και μια ΣΤΑΛΑ ανά χείρας…
http://www.beerbartender.gr
Το blog στηρίζει τα Ελληνικά Προϊόντα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα δημοσιεύουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στη κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες