Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Ψωμί στην πέτρα απ' το Φουρνέλι



Μια «τρύπα» το αρτοποιείο, αλλά δε γίνεται να σεργιανάς στην παλιά αγορά στη Μυτιλήνη και να μην πέσει το μάτι σου στη φωτιά που ετοιμάζεται να καλοψήσει ψωμί και παξιμάδια που ζυμώνονται εδώ.

«Εδώ ζυμώνεται, εδώ ψήνεται» λέει η ταμπέλα και μπορείς να το διαπιστώσεις και μόνος σου -τουλάχιστον το δεύτερο σκέλος. Το Φουρνέλι (μικρός φούρνος, δηλαδή) του Ηλία Βύρα μοιάζει να βγήκε από άλλο αιώνα. Φτιάχνει και ψήνει στη φωτιά και στην πέτρα καρβέλια, άρτους, παξιμάδια με γλυκάνισο ή χωρίς, με τον ίδιο τρόπο που γινόταν χρόνια πριν οι ηλεκτρικοί φούρνοι κυριαρχήσουν στη ζωή μας και στην αγορά.

Εικόνες και γεύσεις αλλοτινών εποχών που συναντάει κανείς ακόμα στη Μυτιλήνη, τον τόπο που συμπυκνώνει χίλιους τόπους μέσα του, και κάνουν τους περιπάτους στις γειτονιές της μικρά ταξιδάκια ιστορίας, λαογραφίας και πολιτισμού. Το Φουρνέλι βρίσκεται στον κάθετο πεζόδρομο, το «σοκάκι με τα ταβερνάκια» και την παχιά σκιά, που συναντάει κανείς περπατώντας την πολύβουη εμπορική οδό Ερμού.
http://www.icookgreek.com

Το blog στηρίζει τα Ελληνικά Προϊόντα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα δημοσιεύουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στη κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες