Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Έχει το ποτήρι σημασία; Αν ναι, ας δούμε το γιατί



Είναι γεγονός πως μπορούμε να πιούμε την μπύρα μας από την φιάλη και το κουτάκι. Από το βαρέλι όμως όχι. Φυσικά και στις δυο πρώτες περιπτώσεις το να χρησιμοποιήσουμε  ποτήρι είναι πέρα από θέμα υγιεινής και ζήτημα ολοκληρωμένης απόλαυσης.
Το Mug και το Pint είναι τα πιο διαδεδομένα ποτήρια, που χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο για χιλιάδες μπύρες σε εκατομμύρια επιχειρήσεις. Γιατί όμως τα Pint είναι τόσο διαφορετικά;
Υπάρχουν τρεις τύποι Pint. Είναι γνωστά από την Βρετανία, αλλά χρησιμοποιούνται και σε άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία καθώς και σε κάθε χώρα που εισάγει από αυτές μπύρες. Είναι μια κληρονομιά των βρετανόφωνων λαών. Το βασικό, κοινό Pint, μοιάζει πολύ με ποτήρι νερού. Οι bartenders μπορούν να το παρομοιάσουν με το mixing glass του boston shaker και δεν έχουν άδικο αφού ονομάζεται Shaker Pint Glass. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά την δεκαετία του 1980, ωστόσο δεν εξυπηρετούν ούτε για αρωματικά ούτε για γευστικά χαρακτηριστικά. Ουσιαστικά ένα ποτήρι κατανάλωσης μπύρας.
To επόμενο ποτήρι είναι απόλυτα Βρετανικό. Χρησιμοποιήθηκε κυρίως τον 20ο αιώνα. Ονομάζεται English Tulip Pint. Ελαφρώς καλύτερο για περισσότερα γευστικά χαρακτηριστικά, εξαιτίας του κυρτώματος που έχει. Αρωματικά δεν εξυπηρετεί και αυτό καθόλου. Έχει επίσης μεγάλο στόμιο. Χρησιμοποιείται κυρίως για Irish Stouts, όπως η Guinness ή η Murphy’s.
Το να χρησιμοποιήσουμε  ποτήρι είναι πέρα από θέμα υγιεινής και ζήτημα ολοκληρωμένης απόλαυσης
Το κλασσικό βρετανικό ποτήρι των pubs, είναι το Nonick Pint. Συναντάται κυρίως σ’ αυτές γιατί το κύρτωμα προς τα έξω που διαθέτει κοντά στο στόμιο, το έκανε να ξεφεύγει πολύ δύσκολα από το χέρι του καταναλωτή. Σκεφτείτε ότι τότε οι επιχειρηματίες δεν ήταν και πολύ ευγενικοί. Σήμερα νομίζω αυτό έχει βελτιωθεί, όμως πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Αν μια επιχείρηση δεν μπορούσε να ανεχτεί άλλο τον πελάτη της τον έδιωχνε και του αφαιρούσε το ποτήρι από τα χέρια. Επίσης εκείνη την εποχή λόγω μέθης πολλές φορές το ποτήρι ξέφευγε από το χέρι. Με το συγκεκριμένο ποτήρι αυτό συνέβαινε λιγότερο. Ειδικά στις Pub όπου οι καταναλωτές έπιναν στο όρθιο τις αγαπημένες τους μπύρες την μια μετά την άλλη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μπύρα έγινε το ποτό των Βρετανών σε μια εποχή όπου το νερό δεν ενδεικνυόταν για κατανάλωση για λόγους υγείας και για αυτό η μπύρα κατέβαινε νεράκι.
Το ποτήρι Nonick Pint συναντάται, στα περισσότερα σημεία που πωλείται βρετανική και αμερικάνικη μπύρα κυρίως Stout και Porter, αλλά και κάποιες Lager, καθώς στις αγγλικές Pub είναι ίσως και το μοναδικό ποτήρι.
Υπάρχουν παραλλαγές στα ποτήρια, όμως ο βασικός σχεδιασμός παραμένει ο ίδιος. Όπως και στο καθετί, υπάρχουν καλλιτεχνικές παρεμβάσεις για αύξηση των πωλήσεων ή απλά λόγω πρωτοτυπίας. Το ίδιο θα συναντήσουμε και σε άλλα ποτήρια, για διαφορετικά είδη μπύρας. Στην Ελλάδα το Pint μπορεί να το ακούσετε και ως Πίντα ή Πίντες αν πρόκειται για τον πληθυντικό.

Σε Pint πίνουμε Porter, Stout, κάποιες Dark και Brown Ale. Μπορούμε να πιούμε ακόμα Lager, αλλά αποφεύγουμε τις Trappist, Weiss και βέβαια τις ειδικές μπύρες. Βέβαια τι σημασία έχει, ένα ποτήρι είναι. Ναι σωστά αν αυτό ισχύει σε όλα τα πεδία της ζωής μας. Αν όμως σε κάποια ή όλα προσέχουμε και την παραμικρή λεπτομέρεια, νομίζω ότι θα έπρεπε να ισχύει και εδώ.
http://www.beerbartender.gr
Το blog στηρίζει τα Ελληνικά Προϊόντα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα δημοσιεύουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στη κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες