Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Το αντικουνουπικό… τυρί


Τα έχετε δοκιμάσει όλα, αλλά επειδή είστε γλυκοαίματοι τα κουνούπια συνεχίζουν να σας προτιμούν; Υπάρχει μία ακόμη, λίγο ακραία, πρόταση!

Το Limburger, που φημίζεται για την «ποδαρίλα» του –την οποία πρέπει κανείς να παρακάμψει για να απολαύσει τη μοναδική γεύση του- είναι το αντικουνουπικό σας! Είναι τυρί που έλκει την καταγωγή από το Δουκάτο του Limburg, περιοχή που σήμερα μοιράζεται μεταξύ Γερμανίας, Βελγίου και Ολλανδίας και ανήκει στην κατηγορία των δύσοσμων τυριών. Τα τυριά αυτά περιέχουν μύκητες που προστίθενται κατά την παραγωγή τους, τα προστατεύουν κατά την ωρίμανση και συνεισφέρουν στη γεύση τους. Ένας από αυτούς είναι και ο Brevibacterium Linens που περιέχεται και στο Limburger.
limburger antikounoupiko tyri cheeselovers
Τι σχέση έχει όμως αυτό με τα κουνούπια, θα ρωτήσετε εύλογα. Το βακτήριο Brevibacterium Linens (b.linens) είναι πολύ στενός συγγενής του Brevibacterium Epidermidis που κατοικεί στο δικό μας δέρμα και προτιμάει μάλιστα τη σκοτεινή και υγρή περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών μας...
Όπως ίσως έχετε παρατηρήσει, τα θερινά πτερόεντα δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα κάτω άκρα μας, όπως άλλωστε και οι νυχτερίδες (το μεγαλύτερο ποσοστό των καταγεγραμμένων επιθέσεων-δαγκωμάτων νυχτερίδας είναι στις πατούσες). Έχουμε, φαίνεται, κάτι κοινό με τα κουνούπια: μας αρέσει η γεύση του brevibacterium, ή μάλλον των πτητικών λιπαρών οξέων που δημιουργεί τρεφόμενος από την πρωτείνη, τόσο στο τυρί, όσο και στα...πόδια μας.
limburger cheese block cheeselovers

Λεπτομέρειες που ίσως δεν θέλετε να ξέρετε όταν απολαμβάνεται ένα plateau με τα αγαπημένα σας τυριά, αλλά που έχουν ενδιαφέρον, ειδικά αν σκεφτείτε ότι τοποθετώντας ένα πιατάκι με Limburgerστο μπαλκόνι, μπορεί να δελεάσετε τα κουνούπια, που θα τρέξουν στο τυρί αφήνοντας εσάς ανενόχλητους. Είναι μια ακραία, ομολογουμένως, λύση αλλά, συνάμα, ένα ενδιαφέρον πείραμα: όποιος τολμηρός το ανακαλύψει και το δοκιμάσει, ας μας ενημερώσει για το αποτέλεσμα!
www.cheeselovers.gr
Το blog στηρίζει τα Ελληνικά Προϊόντα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα δημοσιεύουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στη κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες