Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Πόσο τυρί να αγοράσω;



Έχετε καλέσει κόσμο για τη γιορτή σας αλλά δεν ξέρετε ακριβώς πόσοι τελικά θα περάσουν από το σπίτι σας... Πόσο τυρί πρέπει να αγοράσετε, ώστε να μην σας περισσέψει ένας τόνος;


Όταν βρεθείς μπροστά στον πάγκο με τα τυριά, με εντολή να ψωνίσεις για ένα πάρτι, είναι πολύ εύκολο, είτε να τρομάξεις και να πάρεις λιγότερα από όσο πρέπει, είτε, το συνηθέστερο, να παρασυρθείς και να πάρεις τυρί για έναν λόχο!
Υπάρχουν μερικές οδηγίες που ίσως διευκολύνουν την κατάσταση:
Κατ’αρχάς, αν το τυρί πρόκειται να σερβιριστεί στο τέλος ενός δείπνου, αρκούν 2-3 είδη τυριού, για δε την ποσότητα υπολογίζετε 60-120 γρ. ανά άτομο. Για ένα τραπέζι, ας πούμε, των 8 ατόμων, επιλέγετε τρία διαφορετικά τυριά –π.χ. μια γραβιέραbrie ή camembert κι ένα μπλε τυρί- και αγοράζετε 300-350 γρ από το κάθε είδος.
Αν όμως το τυρί (μαζί με τα συμπαραμαρτούντα) πρόκειται να είναι το μόνο έδεσμα του καλέσματός σας, τότε μπορείτε να έχετε έως και 8 διαφορετικά τυριά, υπολογίζοντας 250 γρ. ανά άτομο – συνολικά, όχι ανά τυρί! Λαμβάνοντας υπ'όψιν πως κάποια τυριά είναι πιο δημοφιλή, ενώ κάποια άλλα, πιο «ψαγμένα» δεν αρέσουν εξ ίσου σε όλους, θα μπορέσετε να προγραμματίσετε τις απαραίτητες ποσότητες. Για παράδειγμα για μια πρωτοχρονιάτικη συγκέντρωση cheese & wine, όπου περιμένετε 20 άτομα, μπορείτε να επιλέξετε δυο διαφορετικές γραβιέρες (μια πιο ήπια, μια πιο πικάντικη), ένα λευκό κατσικίσιο Chèvre, ένα γιορτινό μπλε, όπως GorgonzolaStilton ή Blue Cheese, ένα Brie ή ένα Camembert, την αγαπημένη όλων παρμεζάνα κι ένα αρωματικό τυράκι, με σκόρδο, μαύρο πιπέρι ή βότανα. Υπολογίζοντας 250 γρ στο άτομο, θα χρειαστείτε συνολικά 5 κιλά τυρί και θα προτείναμε να δώσετε έμφαση –ποσοτικά- στις γραβιέρες, το Brie/Camembert και την παρμεζάνα, που «φεύγουν» πιο εύκολα.
Φροντίστε να έχετε τα απαραίτητα συνοδευτικά (παξιμαδάκια, κράκερς, φρέσκα λαχανικά σε μπαστουνάκια, τοματίνια, μαρμελάδες, τσάτνεϊ, διαφορετικού τύπου ψωμί κομμένο σε μπουκιές, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα, αλλά και φρέσκα, φρούτα κ.λπ.) και, βέβαια, άφθονο λευκό και κόκκινο κρασί, κατά προτίμηση, μια ετικέτα από το κάθε ένα.

Αν περιμένετε πολλούς καλεσμένους, μπορείτε είτε να σερβίρετε τα πάντα σε ένα μεγάλο, κεντρικό τραπέζι (με πρόσβαση περιμετρικά), είτε, εναλλακτικά, να δημιουργήσετε δυο ή τρεις γωνιές σερβιρίσματος σε διαφορετικά σημεία, π.χ. τραπεζάκι σαλονιού, τραπέζι τραπεζαρίας, πάγκος κουζίνας. Επιλέγετε ανάλογα με τη διαρρύθμιση του σπιτιού σας και το τι σας βολεύει περισσότερο. 
www.cheeselovers.gr
Το blog στηρίζει τα Ελληνικά Προϊόντα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα δημοσιεύουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στη κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες