Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

ΚΡΙ ΚΡΙ: Μια ιστορία αναγέννησης μέσα από τις…στάχτες



Γράφει η Λιλή Καρακώστα
Σε ηλικία 6 ετών, έχασε τον πατέρα του και μεγάλωσε κυριολεκτικά μέσα στην εταιρία γαλακτοκομικών που είχε στήσει στις Σέρρες.
Όταν το εργοστάσιό του κάηκε το 2013, σήκωσε τα μανίκια και το ξανάστησε καλύτερο μέσα σε ένα χρόνο. Ο Παναγιώτης Τσινάβος, επικεφαλής της γαλακτοβιομηχανίας Κρι Κρι, απέδειξε, πως η θέληση πάντα νικά τις δυσκολίες…
Η ιστορία μας ξεκινά πίσω… στο 1954, όταν ο Γιώργος Τσινάβος ιδρυτής της εταιρίας, άνοιξε ένα μικρό ζαχαροπλαστείο στις Σέρρες, το οποίο παρήγαγε και διέθετε παγωτά και είδη ζαχαροπλαστικής στην πόλη. Εκεί έμαθε την τέχνη του γάλακτος άρχισε να δημιουργεί μοναδικά παρασκευάσματα, αλλά το μεγάλο του επίτευγμα ήταν το παγωτό του. Ο ευφυής Ηπειρώτης επιχειρηματίας, κατέκτησε την περιοχή με το παγωτό κασάτο, που πρώτος εκείνος δημιούργησε αλλά ήρθε αντιμέτωπος με ένα μεγάλο δίλημμα

«Νονός» της Κρι Κρι ο…πρόεδρος των ΗΠΑ
Πώς θα ονόμαζε τα προϊόντα του, που ήδη όλη η γειτονιά-και όχι μόνο-ζητούσε; Την απάντηση έδωσε… ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντουάιτ Αΐζενχάουερ. Σε μια εθιμοτυπική επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Αμερικανός πρόεδρος, δέχθηκε ως δώρο ένα…αγριοκάτσικο κρι κρι! Η είδηση αυτή έκανε το γύρο της επικράτειας και για καιρό απασχολούσε την κοινή γνώμη μέσα από τους τίτλους των εφημερίδων, σε μια εποχή που τα social media, υπήρχαν μόνο ως σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας.
Αυτό είναι, φαίνεται πως σκέφτηκε ο Γιώργος Τσινάβος και υιοθέτησε το κρι κρι για το οποίο μιλούσαν όλοι ως ονομασία για τα προϊόντα του. Μια πανέξυπνη μαρκετινίστικη κίνηση σε καιρούς που το μάρκετινγκ ήταν ακόμη άγνωστη λέξη…
Οι πρώτες διανομές παγωτού γίνονταν με πλανόδιους πωλητές και ειδικά χειροκίνητα καροτσάκια που είχαν ως ψυκτικό μέσο τον πάγο και το αλάτι.Τα παγωτά Κρι Κρι και ιδιαίτερα το Κασσάτο, ένα «ιδιαίτερο» παγωτό, βασισμένο στο πρόβειο γάλα με πολύ πλούσια γεύση, άρχισαν γρήγορα να αποκτούν φήμη και εκτός των ορίων των Σερρών.
Τη δεκαετία του ’60, τοποθετούνται τα πρώτα ηλεκτρικά ψυγεία με παγωτά στην αγορά των Σερρών, ενώ οι εγκαταστάσεις της μικρής έως τότε τοπικής εταιρίας μεταφέρονται σε νέους ιδιόκτητους χώρους.
Ωστόσο, η μοίρα φαίνεται πως είχε άλλα σχέδια καθώς ο Γιώργος Τσινάβος,πεθαίνει ξαφνικά σε ηλικία μόλις 35 ετών, αφήνοντας τη μικρή του εταιρία στη σύζυγο και στον αδερφό του αφού ο γιος του, Παναγιώτης, ήταν μόλις 6 ετών. Οι κληρονόμοι, αποδεικνύονται εξίσου ικανοί και ευρηματικοί και έτσι, το 1971, η εταιρία Κρι Κρι, αποκτά την πρώτη αυτόματη γραμμή παραγωγής παγωτού, αντικαθιστώντας το ανθρώπινο χέρι…
Στο «τιμόνι» ο Παναγιώτης Τσινάβος
Ουσιαστικά μεγαλωμένος μέσα στην οικογενειακή επιχείρηση, ο Παναγιώτης Τσινάβος, είχε από μικρός χαράξει τον επαγγελματικό του δρόμο. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που σπούδασε χημικός και έκανε μεταπτυχιακά στην γαλακτομία. Στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 ανέλαβε την εταιρεία οδηγώντας την στη νέα της εποχή της γιγάντωσης και της εξωστρέφειας. Βγήκε εκτός συνόρων, απόκτησε θυγατρικές στα Σκόπια και τη Βουλγαρία ενώ ξεκίνησε να πουλάει προϊόντα της σε Ισραήλ, Ιράκ, Γερμανία, Ιταλία, Δανία, Γαλλία, Ισπανία κ.α.

Η άνοδος της εταιρίας είναι μεγάλη και οι ανάγκες ακόμη μεγαλύτερες, Έτσι, το 1987, κατασκευάζεται ένα νέο εργοστάσιο για την Κρι Κρι που παράγει παγωτό και γιαούρτι. Και εκεί, η Κρι Κρι, ανακαλύπτει μία ακόμη «φλέβα χρυσού». Ο λόγος για το γιαούρτι πού από «περιφρονημένο» έδεσμα της βουκολικής ζωής, αποκτά σταδιακά τη διατροφική αξία που του αξίζει και μπαίνει πλέον σε όλο και περισσότερα σπίτια της πρωτεύουσας. Ξεκινά επομένως, η παραγωγή και διάθεση πρόβειου και αγελαδινού γιαουρτιού από φρέσκο γάλα του νομού Σερρών. Ταυτόχρονα, ξεκινά και η εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρίας με στόχο τη βαλκανική αγορά και συγκεκριμένα τη Π.Γ.Δ.Μ.
Η κάθοδος στην Αθήνα, το «Σπιτικό» και το φρέσκο γάλα
Το 1996, η Κρι Κρι κατεβαίνει στην…Αθήνα με τη δημιουργία υποκαταστήματος στο πλαίσιο στρατηγικής ανάπτυξης του εμπορικού της δικτύου. Μια χρονιά μετά το 1997, μπαίνει σε εφαρμογή τριετές επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,9 δις δραχμών που αφορά σε εξοπλισμό και εγκαταστάσεις για την αύξηση της βελτίωσης της παραγωγής των προϊόντων Κρι Κρι.

Το 1998, κατασκευάζεται αυτόνομο εργοστάσιο παραγωγής γιαουρτιού και το 2000, λανσάρεται η πολύ επιτυχημένη σειρά «ΣΠΙΤΙΚΟ», σε δύο τύπους, λευκό και με γεύση φρούτων που διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα προϊόντα γιαουρτιού στην αγορά. Το «ΣΠΙΤΙΚΟ» κερδίζει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και γίνεται ο πρωταγωνιστής στην αγορά της οικογενειακής συσκευασίας στην Ελλάδα.
Το 2002, η Κρι Κρι κάνει ένα ακόμη βήμα, μπαίνοντας στην αγορά του Φρέσκου γάλακτος. Το φρέσκο γάλα Κρι Κρι, με πλούσια γεύση και υψηλή διαθρεπτική αξία, αποκτά ηγετική θέση στην τοπική αορά των Σερρών. To 2003, η Κρι Κρι εισάγεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών και αυξάνει το μετοχικό της κεφάλαιο. Με τα κεφάλαια που αντλεί, προχωρεί σε επενδύσεις που αφορούν κτιριακές εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό καθώς και σε ενδυνάμωση του δικτύου διανομής πωλήσεων.
Το 2004, η Κρι Κρι εμπλουτίζει τη γκάμα των προϊόντων της με τη νέα σειρά γιαουρτιού «Γιαούρτι Σερρών Κρι Κρι» σε δύο τύπους: αγελάδος και στραγγιστό που παράγεται μόνο από ολόφρεσκο γάλα ημέρα, το οποίο συλλέγεται αποκλειστικά από επιλεγμένες κτηνοτροφικές μονάδες του νομού Σερρών.
Καινοτομίες, λάμψη «αστέρων» και νέες πρωτιές
Το 2007, κάνει εντυπωσιακή είσοδο στην αγορά του παιδικού γιαουρτιού με τον ήρωα Scooby Doo και κατακτά σημαντικό μερίδιο αγοράς. Με γνώμονα την ισορροπημένη και σωστή διατροφή των παιδιών, τα παιδικά γιαούρτια Κρι Κρι παράγονται από φρέσκο γάλα αγελάδος και είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο και βιταμίνες.
Δύο χρόνια μετά, το 2009, η εταιρία Κρι Κρι, επενδύει στη «λάμψη» του Σάκη Ρουβά, τον οποίο και καλεί να διαφημίσει τα παγωτά της. Μια συνεργασία που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, την ίδια στιγμή που εκτόξευσε τις πωλήσεις παγωτών της εταιρίας.
Το 2012, η Κρι Κρι κατακτά μία ακόμη πρωτιά. Είναι η πρώτη εταιρία στην Ελλάδα που παράγει γιαούρτια μόνο από γάλα ημέρας από τις κοντινές φάρμες του νομού Σερρών.
Η πυρκαγιά που φρέναρε την άνοδο
Όμως, όπως σε όλα τα παραμύθια, την επιτυχία, ακολουθεί μια τραγωδία. Παραμονή Χριστουγέννων του 2013, η Ελλάδα πάγωσε βλέποντας στις οθόνες τις φλόγες να τυλίγουν τις γραμμές παραγωγής γάλακτος και γιαουρτιού της εταιρείας Κρι Κρι στις Σέρρες. Η αγωνία των εργαζομένων εν μέσω κρίσης ήταν τραγική, όμως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, γιος του ιδρυτή έσπευσε να τους διαβεβαιώσει πως μπορεί οι αποθήκες να κάηκαν όμως η πίστη και το όραμα άναψαν.
Η φωτιά συνέβη σε μια εποχή νέας επέλασης της Κρι Κρι καθώς τότε, «έτρεχε» ένα επενδυτικό πρόγραμμα 6 εκατομμυρίων ευρώ για την αύξηση της παραγωγής γιαουρτιού. Στις Σέρρες, κάηκαν ολοσχερώς οι γραμμές παραγωγής γάλακτος και γιαουρτιού, ενώ διεσώθη η παραγωγή παγωτού. Αμέσως μετά την πυρκαγιά, ο Παναγιώτης Τσινάβος εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Στην οικογένεια της ΚΡΙ ΚΡΙ είμαστε συγκλονισμένοι από το συμβάν. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά. Με την υποστήριξη των ανθρώπων μας που απέδειξαν για άλλη μια φορά την αγάπη και την εμπιστοσύνη τους στην εταιρεία, την υποστήριξη των γαλακτοπαραγωγών του Νομού Σερρών, των προμηθευτών, των συνεργατών και των πελατών μας, θα τα καταφέρουμε. Από σήμερα κιόλας προχωράμε με συντονισμένα βήματα για τη δυναμική αναδιοργάνωση της παραγωγής μας προκειμένου να καλύψουμε άμεσα τις ανάγκες των πελατών μας και να συνεχίσουμε να προσφέρουμε προϊόντα υψηλής αξίας στους καταναλωτές μας. Μπορεί η φωτιά να έκαψε τις εγκαταστάσεις μας, αλλά άναψε ακόμα περισσότερο την πίστη, την θέληση και το όραμα των ανθρώπων της ΚΡΙ ΚΡΙ. Σας ευχαριστώ όλους για τη συμπαράστασή σας».
Αναγέννηση μέσα από τις στάχτες…
Τα λόγια του Παναγιώτη Τσινάβου, έδωσαν κουράγιο στους εργαζόμενους που όλοι μαζί ρίχτηκαν με πάθος στην δουλειά για να ξαναστήσουν την εταιρία στα «πόδια» της. Και πράγματι, το 2014, κατασκευάζεται, νέο υπερσύγχρονο εργοστάσιο, δίνοντας ώθηση στην επιχείρηση για την παραγωγή ακόμη περισσότερων προϊόντων.


Σήμερα, η Κρι Κρι μετά από πάνω από μισό αιώνα επιτυχημένης εμπορικής πορείας και συνεχείς επενδύσεις συγκαταλέγεται πλέον στις πιο δυναμικές βιομηχανίες γαλακτοκομικών προϊόντων και στοχεύει να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις αναπτυξιακές της προοπτικές, τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και στο εξωτερικό. Ίσως γιατί στο «τιμόνι» της βρίσκεται ένας καλός «καπετάνιος, ο Παναγιώτης Τσινάβος, που από παιδί γνώρισε την σκληρή όψη της ζωής αλλά έμαθε πως αν δεν το βάζεις κάτω παρά τις δυσκολίες, στο τέλος βγαίνεις πάντα νικητής…
http://www.businessnews.gr
Το blog στηρίζει τα Ελληνικά Προϊόντα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα δημοσιεύουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στη κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες