Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017

Τρώγοντας… σαν ΈλληναςΟι Έλληνες αντιμετωπίζουν το φαγητό με την πρέπουσα σοβαρότητα, αλλά και με υπέρμετρο ρομαντισμό. Δεν τρώνε απαραίτητα όταν πεινάνε. Το φαγητό δεν θεωρείται μόνο ανάγκη, αλλά και αφορμή για συναθροίσεις και διασκέδαση.
Όλοι ξέρουν τι σημαίνει να μπαίνει ένα πιάτο φαγητό στο τραπέζι. Σαν μαγνήτης, στιγμιαία θα μαζέψει από πάνω του όλη την παρέα. Και η ελληνική κουζίνα θα σας προσφέρει λιχουδιές μοναδικές.
Ετοιμαστείτε για γεύματα που διαρκούν πολλές ώρες. Μάλιστα, η επιτυχία τους κρίνεται, πριν ακόμη αρχίσει το φαγοπότι, μετρώντας τον αριθμό των συνδαιτυμόνων. Όσο περισσότεροι τόσο καλύτερα. Μεγάλα τραπέζια στήνονται από το πρωί και τελειώνουν αργά το απόγευμα. Μην βιαστείτε. Τα ελληνικά ορεκτικά, οι γνωστοί μεζέδες, συνοδεύονται από ούζο, το δικό μας απεριτίφ, ή τσίπουρο.
Αυτά ανοίγουν την όρεξη για ό,τι πρόκειται να έρθει στη συνέχεια. Συνήθως δεν υπάρχει καμία ακολουθία στα πιάτα - στις ταβέρνες και στα σπίτια όλα μπαίνουν στη μέση. Το τραπέζι στρώνεται με καλές πρώτες ύλες, που μαγειρεύονται, ενώ ακόμη ανασαίνουν, φρεσκοκομμένα λαχανικά μικρής παραγωγής, ψάρια της ώρας, κρέας από ζώα καλοθρεμμένα.
Αυτή είναι η γεύση της ελληνικής κουζίνας: το αλάτι της απέραντης θάλασσας, το ελαιόλαδο, ο χρυσό χυμός του αιώνιου καρπού που δένει με τον ήλιο και τρυγείται με το κρύο, αλλά και το ψωμί, από τα δυνατά στάρια που μεγαλώνουν στα ορεινά. Γη, ήλιος και θάλασσα σε μια οικουμενική μπουκιά.
Η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα Από τους αρχαίους Έλληνες μέχρι σήμερα οι συνήθειες στην ελληνική διατροφή έχουν αλλάξει τόσο πολύ, που δύσκολα μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος με μια λέξη τη γαστρονομική κουλτούρα της χώρας. Άλλοτε με επιρροές από τους γύρω λαούς της Ανατολής και της Δύσης και άλλοτε με λάβαρο το εθνικό συνταγολόγιο, η παραδοσιακή ελληνκή κουζίνα πέρασε από δεκάδες μορφές με σταθερό άξονα τις καλές πρώτες ύλες, ποιοτικά προϊόντα μικρής κλίμακας, καλλιεργημένα με φροντίδα.
Μια ευχάριστη συγκυρία: το παλιό, που έχει ιστορική αξία, βρέθηκε με το νέο που διαθέτει κουράγιο. Ρηξικέλευθη, με εκπλήξεις, συναρπαστικά φρέσκια, καινοτόμα νέα ελληνική κουζίνα. Εντυπωσιαστείτε με την εφευρετικότητα μιας νέας γενιάς μαγείρων σε εξαίσια εστιατόρια της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, από την Κρήτη ως την Κέρκυρα και από τη Χαλκιδική μέχρι τη Λακωνία. Αξίζει να βρείτε και να δοκιμάσετε όσα βλέπει ένα νέο μυαλό με φρέσκο βλέμμα.
Η σύγχρονη ελληνική κουζίναΤα τελευταία δέκα χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα ρεύμα νέων μαγείρων, οι οποίοι κάνουν μια αξιόλογη προσπάθεια να αναδείξουν την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα που υπάρχει στις μνήμες τους μέσα από νέα υλικά και τεχνικές. Σεφ με όρεξη, που σπούδασαν στο εξωτερικό, ήρθαν σε επαφή με άλλους πολιτισμούς και είχαν τη φιλοδοξία να μεταφέρουν λίγη Ελλάδα στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και να εμπνευστούν από όσα έμαθαν εκεί. Επέστρεψαν και αξιοποιούν νέες ιδέες στην κουζίνα των αναμνήσεών τους. Διασκευάζουν παραδοσιακές συνταγές και, αλλάζοντας τις τεχνικές, «μαγειρεύουν» τη νέα ελληνική κουζίνα.

Ίδιες συνταγές με αναδομημένες ή αποδομημένες πρώτες ύλες. Η εγχώρια παραγωγή, που είχε παραγκωνιστεί, ανακαλύφθηκε ξανά, μεταποιήθηκε και ανασχεδιάστηκε. Ανακαλύψτε τη γεύση των ασκόλυμπρων, της γλυκοπατάτας Τρικάλων, των κάστανων του Βόλου, του ελληνικού μαύρου χοίρου, των λιανών φουριάρικων κατσικιών από τα Σφακιά.
http://www.discovergreece.com

Το blog στηρίζει τα Ελληνικά Προϊόντα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα δημοσιεύουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στη κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες