Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Τυρί, κρασί και μπόλικη…κουρλαμάδα



Αγαπημένος προορισμός Ελλήνων και ξένων, η Κεφαλονιά καταφέρνει να συνδυάσει το πράσινο με το μπλε, το βουνό με τη θάλασσα, το φαγητό με τη διασκέδαση, τη φιλοξενία με τη χαλάρωση!

Γνωστή στους περισσότερους ξένους, λόγω του Hollywood και του Λοχαγού Κορέλι, αγαπήθηκε ωστόσο για τη φανταστική φύση και τα υπέροχα αξιοθέατά της. Είναι το μεγαλύτερο νησί του Ιονίου, με ιστορία που ξεκινάει από την προϊστορική εποχή, ενώ στα νεότερα χρόνια, έχει χαρίσει στην Ελλάδα διάσημους μουσικούς, συγγραφείς και ποιητές. Τη δόξα όμως φαίνεται ότι κλέβουν οι Κεφαλονίτες, που πάντοτε είναι ιδιαίτερα φιλόξενοι και χαμογελαστοί, με όρεξη για γλέντι ακόμα και στις πιο απίθανες στιγμές και με την «κουρλαμάδα» που τους διακρίνει να τους κάνει αγαπητούς, ακόμα και στους πιο δύσκολους...πελάτες!
Η «κουρλαμάδα» της Κεφαλονιάς δεν σταματά στους κατοίκους της. Γνωστά «κουρλά» πράγματα στο νησί είναι τα φιδάκια της Παναγίας κάθε Δεκαπενταύγουστο, το μαύρο βουνό, ο Αίνος, αλλά και οι κατσίκες με τα...χρυσά δόντια. Μην απορείτε! Τα δόντια των κατσικών είναι χρυσά λόγω του εδάφους, που είναι πλούσιο σε μέταλλα, ενώ το μαύρο βουνό οφείλει το χρώμα του στη μαύρη ελάτη, που το καλύπτει και το κάνει να φαίνεται κατάμαυρο.
kefalonia cheeselovers2
Η Κεφαλονιά φημίζεται για τα κρασιά της, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Ρομπόλα Κεφαλληνίας που εξάγεται σε όλον τον κόσμο. Συνοδεύει εξαιρετικά, πάντα σερβιρισμένη δροσερή, τα θαλασσινά και τα τοπικά πιάτα της Κεφαλονιάς, όπως η κρεατόπιτα. Στο νησί επίσης παράγονται Μαυροδάφνη και Μοσχάτο.
Δυναμική παρουσία στην αγροτική παραγωγή του νησιού έχουν και τα τυροκομικά προϊόντα, καθώς στην Κεφαλονιά δραστηριοποιούνται 14 τυροκομεία, στην πλειοψηφία τους οικογενειακές επιχειρήσεις. Η “φέτα” Κεφαλονιάς, όπως τη ζητούν οι περισσότεροι στο σούπερμαρκετ, (που επισήμως ονομάζεται «βαρελίσιο τυρί Κεφαλονιάς» επειδή δεν έχει κατοχυρωθεί ως ΠΟΠ) είναι το πιο γνωστό τυρί που μπορεί κανείς να δοκιμάσει και με τη μεγαλύτερη παραγωγή. Μεγαλύτερη κατανάλωση έχει η σκληρή εκδοχή του, πολλοί όμως το προτιμούν μέτριο, ή και μαλακό. Παράγονται επίσης μυζήθρακεφαλοτύριγραβιέρα αλλά και πρέντζα.
cephalonia feta cheeselovers
Η πρέντζα είναι αποτέλεσμα μιας παραδοσιακής μεθόδου παρασκευής τυριού, ειδικά από την Κεφαλονιά. Τα τρίμματα που έχουν περισσέψει στα βαρέλια της φέτας ή της μυζήθρας, μαζεύονται και «δουλεύονται» με ελαιόλαδο και θυμάρι μέχρι να προκύψει ένα μίγμα μαλακό και κρεμώδες, με χαρακτηριστική γεύση. Θα την βρούμε σαν συστατικό τυροσαλάτας αλλά και σαν άλειμμά σε ψωμί ή παξιμάδια.

Υπάρχει καλύτερος συνδυασμός από όλα τα παραπάνω για τις καλοκαιρινές διακοπές; Υπέροχα μέρη, φιλόξενοι άνθρωποι, ωραίο φαγητό, νόστιμα τυριά, καλό κρασί και μια δόση «κουρλαμάδας». Τι άλλο να ζητήσει κανείς;
www.cheeselovers.gr
Το blog στηρίζει τα Ελληνικά Προϊόντα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα δημοσιεύουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στη κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες