Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Έγραψαν τη δική τους ιστορία στους ελληνικούς ουρανούς Ελληνικές αεροπορικές εταιρείες που δεν υπάρχουν πια



Από τις αρχές της δεκαετίας του '90 όταν η αγορά των αερομεταφορών απελευθερώθηκε στην Ελλάδα, δεκάδες εταιρείας έκαναν την εμφάνιση τους.

Οι περισσότερες από αυτές πέταξαν για πολύ μικρό διάστημα, ενώ άλλες άντεξαν για αρκετά χρόνια σημειώνοντας πετυχημένη πορεία.
Air Greece
Iδρύθηκε το 1994 με την βάση της στο Ηράκλειο της Κρήτης. Tακτικά δρομολόγια άρχισε το ίδιο έτος και ήταν μία από τις πρώτες εγχώριες ανταγωνίστριες της Ολυμπιακής. 
Τον Απρίλιο του 1997 άρχισε και δρομολόγια από το Ηράκλειο προς τρεις πόλεις της Γερμανίας.
Το 1999 η Minoan Lines απέκτησε το 51% της εταιρίας, όμως δεν μπορούσε πλέον να αντιμετωπίσει τον όλο και πιο σκληρό ανταγωνισμό από τις Aegean Airlines, Cronus Airlines και την Ολυμπιακή και άρχισε συνεργασία με την πρώτη. Η συνεργασία κατέληξε σε συγχώνευσή των δύο εταιριών, με την εξαγορά της από την Aegean.
Cronus Airlines
Iδρύθηκε το 1994 από τον Όμιλο Λασκαρίδη. Τα πρώτα της δρομολόγια τα εκτέλεσε τον Απρίλιο του 1995. Αρχικά εκτελούσε αποκλειστικά δρομολόγια στο εσωτερικό της χώρας και πτήσεις charter.
Με αργά, αλλά σταθερά βήματα η εταιρία κατάφερε να γίνει η μεγαλύτερη ιδιωτική αεροπορική εταιρία της χώρας.
Το Μάρτιο 2001 η Cronus υπέγραψε συμφωνία code-share με την Aegean Airlines, και από τις 23 Απριλίου του ιδίου έτους, οι πτήσεις των δύο εταιριών εκτελούνταν με κοινούς κωδικούς (Α3 & Χ5). Λίγους μήνες αργότερα τα Βoeign 737 της Cronus πήραν τα χρώματα της Aegean και έφερναν τον μεταβατικό  τίτλο AEGEANCronus Airlines. Τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου η Cronus εξαγοράστηκε και ενσωματώθηκε πλήρως στην Aegean .
Hellas Jet
Ιδρύθηκε το 2002 και ήταν θυγατρική εταιρία της Cyprus Airways με βάση την Αθήνα. Οι πρώτοι προορισμοί της Hellas Jet ήταν οι Παρίσι, Βρυξέλλες, Λονδίνο και Ζυρίχη και οι κριτικές που αποσπούσε η εταιρεία για το επίπεδο των υπηρεσιών της ήταν εξαιρετικές.
Η εταιρία διέκοψε την εκτέλεση δρομολογημένων πτήσεων το 2005. Έκτοτε η εταιρία εκτελούσε ναυλωμένες πτήσεις για διάφορες εταιρίες.
Ο επίλογος στην ιστορία της Hellas Jet γράφτηκε τον Ιανουάριο 2010 με την αναστολή των άδειας από την ΥΠΑ.
Axon
Ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1999 από τον Θωμά Λιακουνάκο. Οι πρώτες πτήσεις εκτελέστηκαν τον Ιούνιο του ίδιου έτους  δύο ολοκαίνουργια Β737-700.
Οι προορισμοί αυτών των πτήσεων, ήταν η Βρυξέλλες, το Μιλάνο (Μαλπένσα) και η Ρώμη. Στις 24 Ιουλίου 1999 προστέθηκε και το Παρίσι στο δίκτυο της AXON.
Αποκτώντας και τα Embraer ΕRJ-145 πετούσε στο εσωτερικό της χώρας από Αθήνα προς Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Κάρπαθο, Μύκονο, Σάμο, Σαντορίνη και Χανιά.
Στις 31 Νοεμβρίου 2001, αιφνιδίως ανακοίνωσε, ότι δεν θα εκτελεί πλέον πτήσεις.
Athens Airways
Ιδρύθηκε στις αρχές του 2008 και το 2009 ξεκίνησε τις πτήσεις της με αεροσκάφη τύπου Embraer ERJ-145.
Το πτητικό της πρόγραμμα ξεκίνησε η Athens Airways στις 31 Ιανουαρίου 2009 με το δρομολόγιο Αθήνα - Αλεξανδρούπολη - Αθήνα. Στόχος της Athens Airways αποτελούσε να καταστεί η κυριότερη περιφερειακή εταιρία της Ελλάδας, καλύπτοντας ουσιαστικά τους κυριότερους νησιωτικούς και ηπειρωτικούς προορισμούς.
Η εταιρία πλέον έπεζε σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον με αντιπάλους την Aegean Airlines και την Olympic Air καταγράφοντας ζημιές πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Παρόλες τις αντίξοες συνθήκες, η εταιρία κέρδισε τον Φεβρουάριο του 2010, 9 γραμμές στα άγονα δρομολόγια για το χρονικό διάστημα 1 Απριλίου 2010 έως 31 Μαρτίου 2012. Μόλις δύο μήνες μετά την έναρξη των άγονων δρομολογίων, η ΥΠΑ επέβαλε πρόστιμο συνολικού ύψους 30.000 ευρώ στην εταιρία. Είχε διαπιστωθεί, ότι η Athens Airways χρησιμοποιούσε διαφορετικά αεροσκάφη στις άγονες γραμμές από εκείνα που είχε δηλώσει στην προσφορά της. Επίσης διαπιστώθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων. Έτσι η ΥΠΑ ανάθεσε την εκτέλεση των δρομολογίων αυτών στις εταιρίες Olympic Air και Sky Express.

Μετά από αυτό το χτύπημα, η εταιρία δεν κατάφερε ποτέ να συνέλθει και σταμάτησε κάθε πτητική δραστηριότητα τον Σεπτέμβριο 2010. Η άδεια λειτουργίας της Athens Airways επεστράφη τον Ιανουάριο 2010.

http://www.e-radio.gr

Το blog στηρίζει τα Ελληνικά Προϊόντα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα δημοσιεύουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στη κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες