Δευτέρα, 5 Ιουνίου 2017

7 λόγοι για να τρώμε μύρτιλο



Τα τελευταία χρόνια ακούμε συνέχεια για τα superfoods. Αυτά μπορεί να είναι λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, φυτά, φύκια, των οποίων οι παροχές στον οργανισμό σε θρεπτικά συστατικά είναι ανώτερες από των περισσότερων τροφίμων που λαμβάνουμε στην καθημερινότητά μας,
τα οποία είναι εύκολα απορροφήσιμα από τον οργανισμό και είναι δυνατό να συμβάλλουν στην υγεία και την ευεξία του ατόμου.


Οι ρυθμοί της ζωής και οι αυξημένες ανάγκες την καθημερινότητας μας αποδυναμώνουν και μας κάνουν να αισθανόμαστε συχνά κουρασμένοι. H φύση όμως είναι σύμμαχός μας, καθώς μπορούμε να προσλάβουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από φυσικά προϊόντα τα οποία περιέχουν μεγάλη ποσότητα θρεπτικών συστατικών ακόμα και αν καταναλωθούν σε μικρή ποσότητα.
Τον τελευταίο καιρό έχει εκδηλωθεί πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το μύρτιλο, τόσο από τις βιομηχανίες τροφίμων όσο και από τους καταναλωτές, καθώς περιέχει αρκετά διαφορετικά θρεπτικά συστατικά τα οποία θωρακίζουν τον οργανισμό. Έχουν γίνει πολλές μελέτες για το μύρτιλο και έχουν βρεθεί οι παρακάτω πιθανές προστατευτικές του ιδιότητες.
865fba6241c95fa7a36dafa085a83c14 XL
1. Το μύρτιλο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C, E, και β-καροτίνη, σάκχαρα, κάλιομαγνήσιο, φώσφορο, ανόργανα οξέα, μεταλλικά άλατα, πηκτίνη και φυτικές ίνες. Ως αποτέλεσμα αυτού μπορεί να αποτελέσει ασπίδα για τον οργανισμό απέναντι σε διάφορες απειλές.
2. Ύστερα από μελέτες που έγιναν έχει αποδειχθεί ότι το εκχύλισμα μύρτιλου έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές δραστηριότητες και τα φλαβονοειδή που περιέχει θα μπορούσαν να δράσουν προστατευτικά έναντι κάποιων μορφών καρκίνου. Οι έρευνες έδειξαν πως ο χυμός του μύρτιλου θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάπτυξη των ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων. Οι έρευνες σε αυτό το κομμάτι συνεχίζονται.
3. Κλινικές και επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση φλαβονοειδών σε τρόφιμα και ποτά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της αθηροσκλήρωσης. Οι φαινολικές ενώσεις φαίνεται να βοηθούν στην επιβράδυνση της καρδιαγγειακής νόσου μέσω της μείωσης της οξείδωσης των λιπιδίων του αίματος.
4. Έρευνες που έχουν γίνει στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μύρτιλου θα μπορούσε να προσφέρει προστασία έναντι της ανάπτυξης διαβήτη.
bigstock Blueberry Smoothie With Chia S 109581353
5. Φαίνεται να διαθέτει αντιγηραντικές ιδιότητες. Ο χυμός του ενδέχεται να μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των νευροεκφυλιστικών ασθενειών, στη μείωση της προόδου της νόσου του Alzheimer και του Πάρκινσον. Επίσης, μελέτες που έχουνε γίνει σε ανθρώπους και ζώα έχουν δείξει ότι μπορεί να βελτιώσει τις διεργασίες που σχετίζονται με τη μνήμη.
6. Έχει βρεθεί πως πιθανόν το μύρτιλο έχει επίδραση έναντι των λοιμόξεων του ουροποιητικού.
7. Έχει βρεθεί ότι η κατανάλωσή τους ενισχύει τη νυχτερινή όραση.
Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, η προάσπιση του οργανισμού μας μπορεί να γίνει πολύ εύκολα μέσω φυσικών προϊόντων. Το μύρτιλο είναι μόνο ένα από τα δεκάδες είδη προϊόντων που υπάρχουν τα οποία φαίνεται να έχουν τόσες ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Με τους σωστούς συνδυασμούς των προϊόντων, μπορούμε εύκολα να προσλάβουμε όλα τα συστατικά εκείνα τα οποία χρειάζεται ο οργανισμός για να έχει ευεξία, ζωντάνια και μια ασπίδα απέναντι σε κάποιες ασθένειες, ακόμα και σε πρόωρη φυσική φθορά.
Με τη συνεργασία των:
Δήμητρα Ξενάκη, Χημικός, (M.Sc., PHD Δομικής Χημείας Τροφίμων)
Βίκυ Γαλαυτή, Τεχνολόγος Τροφίμων 
http://www.onmed.gr
Το blog στηρίζει τα Ελληνικά Προϊόντα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα δημοσιεύουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στη κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες