Όταν κάνετε μία αναζήτηση στο Google ή το Bing, το γνωρίζετε ότι τα απειράριθμα αποτελέσματα που βλέπετε, είναι ένα πολύ μικρό μέρος όλων εκείνων των πληροφοριών που υπάρχουν στο Web με την συντριπτική τους πλειοψηφία να παραμένει άγνωστη για εσάς; Φανταστείτε πως το περίφημο «βαθύ» διαδίκτυο, το Deep Web, είναι όλο εκείνο το δίκτυο από διασυνδεδεμένα συστήματα που αποτελεί το web και αυτό που δεν βλέπουν οι κοινοί χρήστες, είναι μέχρι και 500 φορές μεγαλύτερο απ’ ότι χρησιμοποιούμε ή βλέπουμε στις μηχανές αναζήτησης. Η καλύτερη αναπαράσταση μάλιστα του Web, είναι με την μορφή ενός παγόβουνου. Όπου το web που χρησιμοποιούμε οι περισσότεροι είναι το ορατό μέρος πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, και το Deep Web, όλος ο πάγος που βρίσκεται από κάτω.
Τι υπάρχει στο Deep Web;
Όπως είπαμε, οι μηχανές αναζήτησης εμφανίζουν αποτελέσματα χρησιμοποιώντας κάποιους αλγόριθμους που «βάζουν σε λίστες» της ιστοσελίδες και λέγονται crawlers. Οι crawlers όμως δεν βρίσκουν τα πάντα. Υπάρχουν «κρυφοί» πόροι στο διαδίκτυο που χονδρικά, κατατάσσονται στις παρακάτω κατηγορίες.
- Δυναμικό περιεχόμενο: δυναμικές σελίδες στις οποίες έχει κάποιος πρόσβαση μόνο μέσα από φόρμες στις οποίες συμπληρώνει στοιχεία.
- Μη συνδεδεμένο περιεχόμενο: σελίδες που δεν συνδέονται με άλλες σελίδες. Έτσι, τα crawlers που χρησιμοποιούν οι μηχανές αναζήτησης, δεν μπορούν να τις «βρουν» από άλλες σελίδες που εξετάζουν.
- Private Web: ιστοσελίδες που χρειάζεται να κάνετε login με username και password
- Contextual Web: είναι οι σελίδες εκείνες το περιεχόμενο των οποίων προσαρμόζεται ανάλογα με τον τρόπο που έχει κανείς πρόσβαση σε αυτό. Παραδείγματος χάριν, οι σελίδες εκείνες που, αν έχετε πρόσβαση σε αυτές με μία διεύθυνση ΙP από την Ελλάδα, βλέπετε διαφορετικό περιεχόμενο από το αν θα επισκεπτόσασταν την ίδια σελίδα από μία IP των ΗΠΑ.
- Περιεχόμενο περιορισμένης πρόσβασης: ιστοσελίδες που περιορίζουν την πρόσβαση στο περιεχόμενό τους με τεχνικούς τρόπους (Robots Exclusion Standards, CAPTCHAS και άλλα)
- Scripted content: σελίδες που είναι διαθέσιμες μόνο από συνδέσμους που παράγονται από JavaScript καθώς και περιεχόμενο που κατεβάζεται από Web servers μέσω Flash π.χ.
- Non-HTML/text content: περιεχόμενο κειμένου που είναι κωδικοποιημένο σε αρχεία multimedia ή συγκεκριμένα formats που δεν μπορούν να διαβάσουν οι μηχανές αναζήτησης.
- Οτιδήποτε δεν ακολουθεί το πρότυπο HTTP/HTTPS.
Είμαστε σίγουροι πως όλα τα παραπάνω σας ακούγονται «κινέζικα», αλλά όλοι θα έχετε συναντήσει ιστοσελίδες και περιεχόμενο το οποίο δεν διατίθεται δημόσια, ή όλοι θα έχετε συνειδητοποιήσει στη ζωή σας στο διαδίκτυο ότι πίσω από μία εφαρμογή, ή ένα βίντεο που παρακολουθείτε, υπάρχει μία υποδομή, μόνο το αποτέλεσμα της οποίας βλέπετε εσείς στον browser σας. Ας το κρατήσουμε σε αυτή τη γενίκευση λοιπόν.
Πώς «μπαίνω» στο Deep Web;
Το κλειδί για να μπείτε σε αυτό το παράλληλο web είναι το Tor. Σας έχουμε μιλήσει αρκετές φορές γι αυτό και για τις διαφορές του σε σχέση με την συνήθη εμπειρία που έχετε χρησιμοποιώντας τις μηχανές αναζήτησης και τις υπηρεσίες που απολαμβάνετε οι περισσότεροι στο διαδίκτυο.
Το Tor, είναι ουσιαστικά ένα δίκτυο από μηχανήματα εθελοντών που επιτρέπει την ανώνυμη περιήγηση στο διαδίκτυο εφόσον ουσιαστικά, η πληροφορία που στέλνετε ή λαμβάνετε χρησιμοποιώντας το, περνά από διάφορα στάδια κρυπτογράφησης και διάφορες διαδρομές, μέχρι τα δεδομένα να φτάσουν στον προορισμό που εσείς θέλετε, ή να έρθουν σε σας από τον προορισμό που έχετε επιλέξει.
Η τυχαιότητα της διαδρομής που θα ακολουθήσει η πληροφορία σας, είναι εκείνη που ουσιαστικά διασφαλίζει, τόσο την ανωνυμία στην περιήγησή σας, όσο και την δυσκολία σε κάποιον κακόβουλο να παρακολουθήσει τη δραστηριότητά σας. Αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης. Η ίδια τυχαιότητα όμως και η πρόσβαση στην «υποδομή» του διαδικτύου είναι εκείνη που έχει δημιουργήσει και την τεράστια πηγή πληροφοριών στο Deep Web.
Το Tor είναι η πύλη για το Deep Web καθώς το δίκτυο λειτουργεί σε όλες τις πλατφόρμες. Είτε όμως χρησιμοποιήσετε το λογισμικό Tor ή την ιστοσελίδα του δικτύου, έχετε υπ’ όψιν σας πως υπάρχει και μία άλλη εναλλακτική, το Tails OS, ένα λειτουργικό που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανά πάσα στιγμή και σε οποιονδήποτε υπολογιστή, εφόσον είναι bootable είτε από DVD (ιδανικά), είτε αν το έχετε φορτώσει και το κρατάτε μαζί σας σε ένα memory stick.
Τι θα δω στο Deep Web;
Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι η περιήγησή σας στο Deep Web δεν έχει ως εμπειρία καμία σχέση με αυτό που απολαμβάνετε στο συμβατικό διαδίκτυο που συνήθως κινείστε. Και ο βασικός λόγος είναι γιατί δεν υπάρχει κατηγοριοποίηση στις πληροφορίες, οπότε, δεν λειτουργεί με τόσο απλοϊκό τρόπο η αναζήτηση, όπως την έχετε συνηθίσει στο Google, ή το Bing. Επίσης, ξεχάστε τις «καταλήξεις» που γνωρίζατε στις ιστοσελίδες, όπως τα .com, .gr, .gov, .org. Τα περισσότερα domains στο Deep Web έχουν την κατάληξη .onion και πάρα πολλά από τα urls θα διαπιστώσετε πως δεν έχουν καμία λεκτική συνοχή.
Αν θέλετε να περιηγηθείτε στο Deep Web, καλό είναι να αρχίσετε με σελίδες που περιέχουν λίστες με περιεχόμενο στο Deep Web, όπως το Hidden Wiki παραδείγματος χάριν http://3suaolltfj2xjksb.onion/hiddenwiki/index.php/Main_Page ή άλλες σελίδες που υπάρχουν για να σας προτείνουν «χρήσιμους» συνδέσμους.
Στο Deep Web θα δείτε τα πάντα. Από αγορές ναρκωτικών (όπως ήταν το Silk Road) μέχρι οποιαδήποτε παράνομη και παράδοξη συναλλαγή μπορείτε να φανταστείτε. Πωλούνται τα πάντα, από πλαστές ταυτότητες, κακόβουλο λογισμικό και όπλα, έως δολοφονίες και κλεμμένα gadgets, ενώ σε αρκετά από τα listings θα δείτε τις ενδείξεις CP (Child Pornography) ή PD (pedophile) που εννοείται πως είναι σύνδεσμοι και υλικό που αποφεύγετε. Αν χρειάζεστε βοήθεια για να συνειδητοποιήσετε το εύρος των πραγμάτων που μπορεί κανείς να αγοράσει στο Deep Web, φανταστείτε την εξάπλωση του ηλεκτρονικού εμπορίου και τι μπορείτε να αγοράσετε online αυτή τη στιγμή, από το σπίτι σας, με την πιστωτική σας κάρτα και πολλαπλασιάστε το επί 500, όπως γράφαμε στην αρχή του post.
Το νόμισμα συναλλαγής πάντως, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι το BitCoin.
Είναι ασφαλές, είναι ανώνυμο;
Όχι και όχι. Αν περιμένετε από κάποιον να σας προστατεύει για το περιεχόμενο που θα δείτε, τότε δεν πρέπει να μπείτε καν στην διαδικασία. Στο Deep Web δεν υπάρχουν φίλτρα που θα χαρακτηρίσουν ένα περιεχόμενο ως «καλό» ή «κακό», ούτε υπάρχει κάποια διασφάλιση για τις συναλλαγές σας εκεί.
Δεν είναι ανώνυμο αν εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε τις παλιές σας συνήθειες κατά την διάρκεια του σερφαρίσματος. Παραδείγματος χάριν, αν αποφασίσετε για κάποιο λόγο να κάνετε κάποια συναλλαγή που μπορεί να σας εκθέσει και δώσετε τον λογαριασμό gmail σας που δείχνει ξεκάθαρα το όνομά σας, δεν μιλάμε για ανωνυμία, έτσι δεν είναι;
Σε θέματα που αφορούν κακόβουλο λογισμικό, δεν διατρέχετε τέτοιο κίνδυνο αν έχετε πρόσβαση στο Deep Web μέσω του Tails OS κυρίως. Επίσης καθώς το πρόγραμμα τρέχει από την RAM σας και δεν αφήνει ίχνη στον υπολογιστή που το χρησιμοποιείτε, εκτός κι αν το ζητήσετε οπότε, τεχνικά, (εφόσον κάνετε κι εσείς ανώνυμη χρήση) δεν έχετε κάποιο ζήτημα αναγνώρισης της ταυτότητάς σας. Θυμηθείτε όμως πως τα πάντα εξαρτώνται από εσάς.
Υπάρχει λόγος να έχω πρόσβαση στο Deep Web;
Ναι αν πιστεύετε πως η ανωνυμία σας πλήττεται και εξακολουθείτε να θέλετε να χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο για να αναζητάτε πληροφορίες και να επικοινωνείτε, χωρίς να σας καταγράφει κάποιος γι αυτό.
Ναι αν ανήκετε σε μία πληθυσμιακή ομάδα που βρίσκεται σε κίνδυνο ή παρακολούθηση και θέλετε να επικοινωνείτε ανώνυμα.
Ναι αν είστε δημοσιογράφος και δεν θέλετε να απειλείται η ταυτότητα και η ζωή των πηγών σας.
Όχι, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ασχοληθείτε με το Deep Web, αν πιστεύετε πως το διαδίκτυο είναι τα social media και τα selfies που μοιράζεστε μέσα από αυτά, μαζί με τις κάθε 5 λεπτο αναφορές για το τι σκέφτεστε, τι κάνετε και με ποιον το κάνετε. Επίσης, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ασχοληθείτε με το Deep Web αν η χρήση που κάνετε στο διαδίκτυο δεν έχει κάποιες πιο «ευρείες» αναζητήσεις. Και όχι, δεν υπάρχει κανένας λόγος να εμπλακείτε με το Deep Web, αν δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε την εμπειρία ενός χαοτικού περιεχομένου με ότι προέκταση μπορεί να έχει αυτό. Από ενοχλητικές ή απειλητικές συζητήσεις, μέχρι παράνομο και επικίνδυνο υλικό.
Πηγές: Hacker News, Tor Blog, Wired Insights κ.α.
Το blog στηρίζει τα Ελληνικά Προϊόντα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου