Δευτέρα, 29 Μαΐου 2017

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να τρώτε ταχίνι… Βάλτε το στο τραπέζι σας.



Το ταχίνι είναι μια πάστα που φτιάχνεται από αλεσμένους σπόρους σησαμιού. Είναι εξαιρετικά ευέλικτο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μαγείρεμα γλυκών και αλμυρών πιάτων. Ακόμα καλύτερα, είναι γεμάτο με τις απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία!

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι ταχινιού: το αποφλοιωμένο και το αναποφλοίωτο. Το αναποφλοίωτο ταχίνι είναι το καλύτερο καθώς είναι φτιαγμένο από ολόκληρο το σπόρο του σουσαμιού, αφήνοντας τη θρεπτική αξία του ανέπαφη. Το αποφλοιωμένο ταχίνι απογυμνώνεται από πολλά από τα θρεπτικά συστατικά του.
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε λιπαρά το ταχίνι θεωρείται συχνά από μερικούς ως μια μη υγιεινή επιλογή τροφίμου, αυτό όμως δεν αποτελεί κανόνα ή αλήθεια. Υπάρχουν πολλοί σημαντικοί  λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να προσθέσετε το ταχίνι στη διατροφή σας σήμερα. Η απόφαση είναι δικιά σας…
1. Το σουσάμι κρατά τα οστά και τα αιμοφόρα αγγεία σας ισχυρά– οι σπόροι σουσαμιού είναι πολύ υψηλοί στα βασικά μέταλλα ασβεστίου, χαλκού και μαγνησίου. Μια κουταλιά της σούπας σπόρων σουσαμιού έχει 88mg ασβεστίου, τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στην υγεία των οστών. Καλό είναι να γνωρίζετε ότι ο χαλκός συντελεί στην ανακούφιση για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα; Βοηθά στο να παρέχει αντοχή και ελαστικότητα στα αιμοφόρα αγγεία, τα οστά, και στις αρθρώσεις. Ενώ ο χαλκός και το ασβέστιο φροντίζουν τα οστά σας , το μαγνήσιο υποστηρίζει την αγγειακή και την αναπνευστική σας υγεία.
2 . Είναι ευκολοχώνευτο – Είναι τρόφιμο ευκολοχώνευτο λόγω της υψηλής αλκαλικής περιεκτικότητας του σε ανόργανα άλατα, τα οποία βοηθούν σημαντικά στην απώλεια βάρους. Οι σπόροι του σουσαμιού όταν είναι ολόκληροι μπορεί να είναι δύσκολο να χωνευτούν, επειδή το σώμα δυσκολεύεται να διασπάσει το κέλυφος στο εξωτερικό του σπόρου. Όταν οι σπόροι αλέθονται σε ταχίνι έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Το ταχίνι διέρχεται εύκολα μέσω της πεπτικής οδού, και πιστεύεται ότι βοηθά στην πέψη των άλλων τροφίμων που είναι λίγο πιο δύσκολες στην χώνεψη. Συνιστάται ιδιαίτερα για τα άτομα με πεπτικά προβλήματα.
3.  Το ταχίνι βοηθά στην πρόληψη της αναιμίας – Οι άνθρωποι που πάσχουν από αναιμία έχουν έλλειψη σιδήρου και την θα πρέπει να είναι προσεκτικοί ώστε να προσθέτουν επιπλέον σίδηρο στη διατροφή τους. Αντί για την καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων, σκεφτείτε να τρώτε ταχίνι αντ ‘αυτού. Μόλις μία κουταλιά της σούπας έχει σχεδόν 2 mg σιδήρου. Αυτό αποτελεί σχεδόν το 15% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.
4.  Κάνει τα μαλλιά και το δέρμα σας να λάμπουν – Το ταχίνι περιέχει ακριβώς κάθε τύπο της βιταμίνης Β που χρειάζεται το σώμα σας, οι οποίες διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο στην υγιή κυτταρική διαίρεση και την υγεία των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Οι βιταμίνες της ομάδας Β συμβάλλουν επίσης στην υγεία του ανοσοποιητικού και του νευρικού συστήματος. Όλα μαζί αυτά συντελούν να έχετε υγιές δέρμα και μαλλιά. Δεν είναι μόνο καλό να τρώτε ταχίνι για το δέρμα σας, θα μπορούσε να βελτιώσει ακόμα και την επιδερμίδα σας κάνοντας μια μάσκα προσώπου με ταχίνι!
                      Σπόροι σουσαμιού
5.  Έχει καθαρή πρωτεΐνη – Το ταχίνι είναι 20% καθαρή πρωτεΐνη, γι ‘αυτό και είναι ένα πολύ καλό σνακ για μετά την προπόνηση, όταν θα πρέπει να διατηρηθεί η μυϊκή δύναμη. Χτυπήστε μιας μερίδα χούμους με φασόλια garbanzo και με ταχίνι και φτιάξτε ένα ταπεράκι συνοδευμένο με ωμά καρότα ή κράκερ την επόμενη φορά που θα κατευθυνθείτε προς το γυμναστήριο.
6.  Αποτοξινώνει το σώμα σας από μέσα προς τα έξω– Είναι μια καλή πηγή μεθειονίνης, η οποία βοηθά στην αποτοξίνωση του ήπατος. Επίσης πλούσιο σε υγιή λιπαρά, όπως το ω-3, τα οποία δουλεύουν σκληρά για να διατηρηθεί το συκώτι σας καθαρό και να λειτουργεί σε άριστη κατάσταση!
Μια κουταλιά της σούπας καλά γεμάτη με ταχίνι περιέχει:

stoixeiadiatrofika

Γενικά
Είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία όπως ο φώσφορος, η λεκιθίνη, το μαγνήσιο, το κάλιο και το σίδηρο.
Είναι μία από τις καλύτερες πηγές ασβεστίου.
Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε και βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β5 και Β15.

taxini2
Βοηθά στην υγιή ανάπτυξη των κυττάρων.
Βοηθά να διατηρηθεί υγιές δέρμα καθώς και τον μυϊκό ιστό.
Έχει 20% πλήρη πρωτεΐνη, καθιστώντας το μια υψηλότερη πηγή πρωτεΐνης από ό, τι οι περισσότεροι ξηροί καρποί.
Είναι τρόφιμο ευκολοχώνευτο  λόγω της υψηλής αλκαλικής περιεκτικότητας του σε ανόργανα άλατα, η οποία βοηθούν σημαντικά στην απώλεια βάρους.
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά (καλό λίπος!).
Μερικοί καταπληκτικοί τρόποι για να συμπεριλάβετε αυτό το καταπληκτικό φαγητό στην καθημερινή διατροφή σας είναι:
 Κάντε ένα dressing σαλάτας με ταχίνι, ελαιόλαδο, μηλόξιδο και φρέσκο κουρκούμη Ανακατέψτε σε ένα τηγάνι.
Μπορείτε να τα λιώσετε με λίγο αβοκάντο
Μπορείτε να το αναμίξετε με σκόρδο και ρεβίθια για να κάνετε ένα υπέροχο χούμους Αν επιθυμείτε μια γλυκιά επιλογή δοκιμάστε να κάνετε συνδυασμό με κακάο
Ταχίνι με μέλι
 Αναμείξτε 10 μέρη ταχινιού με 3 μέρη μέλι. Κάθε πρωί πάρτε μια κουταλιά του γλυκού από αυτό το μίγμα και αμέσως πιέστε ένα ποτήρι νερό. Παίρνετε ενέργεια και βοηθάτε το πεπτικό σας.
sousami


Προέλευση:  https://www.emvolos.gr
Το blog στηρίζει τα Ελληνικά Προϊόντα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα δημοσιεύουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στη κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες