Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Εκλογές Γαλλία 2017: Δήμαρχος παραιτήθηκε επειδή οι δημότες του ψήφισαν Λεπέν – «Δεν θέλω να αφιερώσω τη ζωή μου σε μαλ…»


Οργισμένη ήταν η αντίδραση του δημάρχου μιας μικρής κοινότητας στην βόρεια Γαλλία, ο οποίος ανέφερε πως σκέφτεται να παραιτηθεί επειδή οι δημότες του ψήφισαν υπέρ της Μαρίν Λεπέν.


«Δεν θέλω να αφιερώσω τη ζωή μου σε μαλ…» δήλωσε ο σοσιαλιστής δήμαρχος του Ανεζί. Ο Ντανιέλ Ντελομέ, 70 ετών, είναι δήμαρχος εδώ και 9 χρόνια της κοινότητας των 6.000 κατοίκων.
Τα αποτελέσματα των εκλογών τον άφησαν τόσο απογοητευμένο που έφτασε στο σημείο να κάνει την εξής δήλωση στην εφημερίδα L’Avenir de l’Artois:
«Είναι καταστροφικό! Είναι πιθανό να παραιτηθώ επειδή δεν θέλω να αφιερώσω τη ζωή μου σε μαλ…»
Συγκεκριμένα, ο Ντελομέ ανέφερε πως θα συζητούσε το θέμα την επόμενη μέρα με την πολιτική ομάδα του την οποία συναποτελούν διάφοροι σχηματισμοί της αριστεράς και θα αποφάσιζε εάν θα επιβάλλει την παραίτηση του στο δημοτικό συμβούλιο.
Βέβαια, οι αντιδράσεις των πολιτών ήταν τόσο έντονες που ο δήμαρχος αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη για την έκφραση αλλά η ουσία παρέμεινε η ίδια.
«Η λέξη αυτή ήταν πολύ κακή και υπερβολική, όμως επιμένω στην ουσία της σκέψης μου», δήλωσε την Δευτέρα στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Πρόσθεσε, επίσης, πως τον «αναστάτωσε» γενικότερα η ατμόσφαιρα στον πρώτο γύρο των εκλογών και πως δεν είχε στόχο κανέναν συγκεκριμένα στο εκλογικό τμήμα.
«Είχα ενοχληθεί πού τόσοι πολλοί άνθρωποι ψήφισαν Εθνικό Μέτωπο», εξήγησε ο δήμαρχος, ο οποίος ψήφισε Ζαν-Λικ Μελανσόν, αλλά δηλώνει ανοιχτά πως θα ψηφίσει Μακρόν στον δεύτερο γύρο των εκλογών που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαΐου.
Τα social media, φυσικά, πήραν φωτιά μετά από αυτήν την δήλωση: «Είναι το είδωλό μου», «είναι ο ήρωας της ημέρας», «μπράβο», «με συμφιλίωσε με την ανθρωπότητα», «να στείλουμε λουλούδια στον άνθρωπο» ήταν μερικά από τα αποθεωτικά σχόλια που γράφτηκαν στο twitter υπέρ του δημάρχου. Η σχετική ανάρτηση έχει πάνω από 10.000 retweets και πάνω από 8.000 likes.

Η Μαρίν Λεπέν έκανε μια σημαντική επίδειξη δύναμης στον πρώτο γύρο καθώς κέρδισε τις ψήφους των εργατικών περιοχών της βόρειας Γαλλίας, μεταξύ των οποίων το Ανεζί, στο οποίο συγκέντρωσε το 38,09% των ψήφων, περισσότερο από τον υποψήφιο της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν (19,25%) και τον κεντρώο Εμμανουέλ Μακρόν (17,29%).
Τα αποτελέσματα του α’ γύρου των γαλλικών εκλογών 
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, τα τελικά αποτελέσματα στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών διαμορφώνονται ως εξής: Εμανουέλ Μακρόν 23,75%, Μαρίν Λεπέν 21,53%, Φρανσουά Φιγιόν 19,91%, Ζαν Λικ Μελανσόν 19,64%.

www.neolaia.gr

Το blog στηρίζει τα Ελληνικά Προϊόντα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα δημοσιεύουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στη κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες