Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Ο μόνος θεσμός προς τον οποίο αυξάνεται η εμπιστοσύνη των Ελλήνων.


Το ερώτημα είναι διαχρονικό και σταθερό. Το ασκεί κάθε φορά η Κάπα Research στους περίπου 800 πολίτες που συμμετέχουν στην έρευνα της και τους ρωτάει "πόσο εμπιστεύεστε κάθε έναν από τους παρακάτω θεσμούς για την πρόοδο και την ευημερία της χώρας μας;"

Τα αποτελέσματα της πολύ πρόσφατης έρευνας - πραγματοποιήθηκε στις
2-3 Μαρτίου 2017 - παρουσιάστηκαν το βράδυ της Δευτέρας  σε εκδήλωση του think tank Ρεύμα,  μπορεί να τα χαρακτηριστούν από απελπιστικά έως ανησυχητικά καθώς μόνο ένας από τους 12 θεσμούς καταφέρνει να συγκεντρώσει θετικές γνώμες την ίδια ώρα που οι δημοκρατικοί θεσμοί καταρρέουν.


Το blog στηρίζει τα Ελληνικά Προϊόντα

Συγκρινόμενη η έρευνα με τις απαντήσεις που είχαν δοθεί πριν από 15 χρόνια η μεγαλύτερη πτώση στην εμπιστοσύνη εμφανίζεται στην τοπική αυτοδιοίκηση (-46,5%) στα πολιτικά κόμματα (-43%) και στο κοινοβούλιο (,35,5%). Μάλιστα τα πολιτικά κόμματα είναι τα τελευταία που εμπιστεύονται οι Έλληνες σε ποσοστό μόλις 5,5% με δεύτερα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (6,5%) και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις (7%).

Στον αντίποδα οι τρεις θεσμοί που οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι εμπιστεύονται περισσότερο για την πρόοδο και την ευημερία της χώρας είναι ο στρατός με ποσοστό 60,5% (6,5% σε σχέση με το 2003), οι ιδιωτικές επιχειρήσεις με ποσοστό 46% (ο μόνος θεσμός που καταφέρνει να έχει θετική μεταβολή και μάλιστα διψήφια +17,5%) και η αστυνομία με ποσοστό  44% (και την χαμηλότερη αρνητική μεταβολή, μόλις 5%).

Εντύπωση προκαλεί και η καταρράκωση δύο θεσμών που το 2003 οι πολίτες εμπιστεύονταν σε ποσοστό άνω του 50%: της δικαιοσύνης, που από το 56,5% έπεσε στο 31% και της εκκλησίας που από το 54% (σ.σ. την εποχή Χριστόδουλου) έχει φθάσει σήμερα στο 30%.

Κωστής Χριστοδούλου

Πηγή:  News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα δημοσιεύουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στη κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες