Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Τι πρέπει να ξέρεις για το ποτό (πριν κάνεις κακό μεθύσι);

Υπάρχουν μύθοι και αλήθειες σχετικά με το ποτό. Ήρθε όμως η ώρα να ξεδιαλύνεις το τοπίο, για να αποφύγεις δυσάρεστες συνέπειες από μια κραιπάλη.

Να προτιμώ ποτά με λιγότερες θερμίδες;

Αν προσέχεις τη δίαιτά σου, ναι. Όμως οι έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση χυμών φρούτων – ή και ολόκληρων φρούτων – ή άλλων υγρών που περιέχουν σάκχαρα μειώνει την ένταση των συμπτωμάτων της μέθης.

Είναι το κρασί η καλύτερη επιλογή;

Αν ανησυχείς για το πώς θα αισθανθείς το επόμενο πρωί, οι καλύτερες επιλογές είναι η μπίρα και τα καθαρά ποτά, όπως η βότκα και το τζιν. Το κόκκινο κρασί περιέχει τανίνες, οι οποίες προκαλούν πονοκέφαλο σε ορισμένους ανθρώπους. Αν δεν ανήκεις σε αυτούς, φρόντισε τουλάχιστον να μην αναμείξεις διάφορα κρασιά μαζί. Και το ουίσκι επίσης δημιουργεί αδιαθεσία την επόμενη ημέρα.

Ο πονοκέφαλος είναι μόνο για τους πρωτάρηδες;

Πράγματι, η ευκαιριακή και χωρίς μέτρο κατανάλωση ποτού από πρωτάρηδες συνήθως έχει το τίμημά της το επόμενο πρωί. Ανάλογα με τον οργανισμό σου, ακόμα και δύο ποτά μπορεί να σου δημιουργήσουν πονοκέφαλο. Πίνοντας νερό ή μη αλκοολούχα ποτά ενδιάμεσα από κάθε μπίρα ή σκληρό ποτό, ο οργανισμός σου θα παραμείνει ενυδατωμένος και θα διαχειριστεί καλύτερα την ποσότητα αλκοόλ που θα καταναλώσεις.

Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στον πρωϊνό πονοκέφαλο;

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να ξυπνήσουν άρρωστες το επόμενο πρωί, έστω και αν έχουν πιει ίση ποσότητα με τους άντρες. Και αυτό γιατί το αντρικό σώμα περιέχει υψηλότερο ποσοστό νερού, το οποίο βοηθάει στην αραίωση του αλκοόλ που πίνουν. Όταν οι γυναίκες πιουν την ίδια ποσότητα, συσσωρεύεται περισσότερο αλκοόλ στην κυκλοφορία του αίματός τους.

Είναι τόσο σπουδαίο πράγμα μια κραιπάλη;

Ναι, είναι μια ταλαιπωρία για το σώμα. Τα συμπτώματα που νιώθεις το επόμενο πρωί είναι η αντίδραση του οργανισμού στη δηλητηρίαση που έχει πάθει από το αλκοόλ. Το κεντρικό νευρικό σύστημα έχει πληγεί και οι χημικές ουσίες που εκκρίνει ο εγκέφαλος προκαλούν πονοκέφαλο, ζάλη, ναυτία και συχνουρία, που οδηγεί σε αφυδάτωση. Όλη αυτή η προσπάθεια του σώματος να αποτοξινωθεί δημιουργεί το επόμενο πρωινό έντονο πονοκέφαλο, κόπωση, ξερό στόμα και ανακατεμένο στομάχι, καθώς και ένα αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Να ανακατέψω ποτό με μπίρα;

Αν αναρωτιέσαι πότε είναι καλύτερο να πιεις το σφηνάκι, πριν ή μετά την μπίρα, θα πρέπει να ξέρεις ότι δεν έχει σημασία η σειρά αλλά η συνολική ποσότητα του αλκοόλ που θα καταναλώσεις. Ένα κλασικό ποτήρι (ανάλογης χωρητικότητας για κάθε ποτό) με κρασί, μπίρα ή άλλο ποτό περιέχει λίγο-πολύ τη ίδια ποσότητα αλκοόλ. Μην ξεγελιέσαι από τον μικρό όγκο του ποτού σου πιστεύοντας ότι δεν θα σου δημιουργήσει πρόβλημα.

Υπάρχει καλύτερο υπνωτικό από το αλκοόλ;

Το οινόπνευμα δεν είναι η καλύτερη λύση. Μπορεί να βοηθάει να κοιμηθείς χωρίς καν να το καταλάβεις, η συνέχεια όμως δεν είναι το ίδιο ευχάριστη: Η ποιότητα του ύπνου διαταράσσεται και δεν απολαμβάνεις πραγματική ξεκούραση.

Το καλύτερο αντίδοτο είναι ένα ποτάκι πρωί-πρωί;

Αυτό απλώς θα αναβάλει για λίγο τα δυσάρεστα συμπτώματα της κατάρρευσης. Μόλις πέσουν τελείως τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα, θα έρθουν τα δύσκολα – και, τελικά, αν το έχεις τόσο ανάγκη, θα πρέπει να αναρωτηθείς μήπως έχεις αρχίσει να εθίζεσαι στο ποτό.

Ένα καφεδάκι διορθώνει την κατάσταση;

Αντίθετα, χειροτερεύει τα πράγματα, γιατί αφυδατώνει περισσότερο τον οργανισμό. Μετά από μια νύχτα κραιπάλης καλύτερα να αποφεύγεις τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη (καφέ, κόκα-κόλα, αναψυκτικά με γκουαρανά κλπ.). Η συνταγή είναι μία: Πιες νερό, για να αντιμετωπίσεις την αφυδάτωση ή κάποιο φυσικό χυμό φρούτου, στην περίπτωση που έχεις κάνει εμετό, ώστε να αναπληρώσεις τους χαμένους ηλεκτρολύτες.

Αν φάω μια μακαρονάδα, θα είμαι καλύτερα το πρωί;

Θα ωφελούσε πολύ περισσότερο να την είχες φάει πριν βγεις για ποτό και όχι αφού μεθύσεις, πόσο μάλλον πριν πέσεις στο κρεβάτι. Η τροφή επιβραδύνει την απορρόφηση του αλκοόλ από το σώμα, άρα πρέπει να καταναλώνεται – και ιδιαίτερα τα λιπαρά φαγητά, που βοηθούν περισσότερο – πιο πριν. Αφού μεθύσεις, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να πιεις νερό, για να ενυδατώσεις το σώμα σου.

Να πιω προληπτικά ένα παυσίπονο πριν κοιμηθώ;

Η δράση του παυσίπονου θα έχει παρέλθει μέχρι το πρωί, οπότε είναι ανώφελο. Το άφθονο νερό θα σε ωφελήσει περισσότερο.

Κινδυνεύει η ζωή μου από ένα μεθύσι;

Η μέθη, όπως προαναφέρθηκε, είναι μια μορφή δηλητηρίασης. Όταν η ποσότητα του αλκοόλ στο αίμα αυξηθεί επικίνδυνα, η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και απαιτεί άμεση ιατρική επέμβαση, γιατί μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν σύγχυση, λήθαργο, εμετό, αργή και ακανόνιστη αναπνοή, χαμηλή θερμοκρασία του σώματος, μελάνιασμα. Αν πέσει στην αντίληψή σου κάποιος/α που κάνει συνεχώς εμετό από το ποτό, καλό είναι να γνωρίζεις πως ενδέχεται να κινδυνεύει από σοβαρή αφυδάτωση ή εγκεφαλική βλάβη, οπότε θα πρέπει να διακομιστεί αμέσως σε νοσοκομείο.
[Φωτό: © Depositphotos.com/ Alexander Podshivalov]

http://bimag.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα δημοσιεύουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στη κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες