Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης
Τη δυνατότητα πολιτικού αιφνιδιασμού αποκτά από σήμερα, ένα χρόνο μετά την εκλογική του νίκη, ο πρωθυπουργός.
Όπως ορίζει το άρθρο 27 του Συντάγματος ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί πλέον, καθώς συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου του 2015, να μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών για μείζον εθνικό θέμα, αλλάζοντας μόνο τους υπουργούς Τύπου και Εσωτερικών και παραμένοντας ο ίδιος πρωθυπουργός.
Έως χθες, εκλογές μπορούσαν να γίνουν μόνο με παραίτηση της κυβέρνησης, ενώ θα ακολουθούσαν διερευνητικές εντολές στα τρία πρώτα κόμματα και εφόσον δεν συγκροτούνταν νέα κυβέρνηση, θα ακολουθούσε σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς και εάν και αυτή απέβαινε άκαρπη, θα σχηματιζόταν υπηρεσιακή κυβέρνηση με επικεφαλής έναν από τους Προέδρους των τριών ανωτάτων δικαστηρίων, η οποία και θα οδηγούσε τη χώρα στις εκλογές.
Η δυνατότητα του πρωθυπουργού για εκλογικό αιφνιδιασμό συζητείται ήδη στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η Νέα Δημοκρατία ζητεί ήδη εκλογές, ενώ ο Γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης συνέδεσε ευθέως το ενδεχόμενο να κηρύξει αντισυνταγματικό το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες το ΣτΕ με την προκήρυξη πρόωρης κάλπης.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη τάσσεται υπέρ της κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης με τη συμμετοχή απαραιτήτως τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ και με άλλον πρωθυπουργό από τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ το Ποτάμι εκτιμά ότι το Μαξίμου δεν θα προκηρύξει εκλογές πριν δημιουργήσει –όπως τονίζει ο Σταύρος Θεοδωράκης- τη «δική του διαπλοκή».
Η μεγάλη πίεση, ωστόσο, που δέχεται η κυβέρνηση στο θέμα των αδειών, μαζί με τη δυνατότητα πολιτικού αιφνιδιασμού που διαθέτει από σήμερα ο πρωθυπουργός, οδηγεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην εκτίμηση ότι η χώρα εισέρχεται σε οιονεί προεκλογική περίοδο.
Και αυτό παρά τις πλήρεις διαβεβαιώσεις του Μεγάρου Μαξίμου ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν συζητά το ενδεχόμενο της άμεσης κάλπης ούτε ως plan b.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου