Μείωση επιτοκίων, αλλά και του κόστους παραγωγής, όπως επίσης και παράπλευρα έξοδα, θα πρέπει να συνοδεύσουν τις ρυθμίσεις επιχειρηματικών δανείων, προκειμένου αυτές να αποδειχτούν επιτυχείς
Τα παραπάνω αναφέρουν στελέχη της αγοράς στο Capital.gr, εκτιμώντας ότι οι μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις που έχει συστήσει η Τράπεζα της Ελλάδος στις τράπεζες, για να είναι βιώσιμες θα πρέπει να συνοδευτούν από κινήσεις μείωσης των γενικότερων εξόδων που επιβαρύνουν τον δανεισμό των επιχειρήσεων.
Στις κινήσεις αυτές αναφέρουν τη μείωση του κόστους παραγωγής, από το κόστος της ενέργειας μέχρι αυτό της διακίνησης των προϊόντων, καθώς επίσης και τα κόστη τοπικής αυτοδιοίκησης, τα οποία επιβαρύνουν π.χ. με αρκετές χιλιάδες ευρώ, σε τριμηνιαία βάση καταβολής στους δήμους, τις επιχειρήσεις για τα ακίνητά τους.
Τα κόστη αυτά προστίθενται στο κόστος των υψηλών επιτοκίων δανεισμού, τα οποία όχι μόνο καθιστούν δυσχερή την επιβίωση των δανεισμένων επιχειρήσεων, αλλά αποτρέπουν άλλες από τον τραπεζικό δανεισμό.
Όπως έχει επισημάνει το Capital.gr, υγιείς μεγάλες επιχειρήσεις τις οποίες οι τράπεζες θα ήθελαν να έχουν πελάτες, έχουν στραφεί στο εξωτερικό για δανεισμό, καθώς μπορούν να επιτύχουν χαμηλότερα spreads. Άλλες υγιείς εταιρίες αναβάλλουν οποιοδήποτε σχέδιο για δανεισμό εν αναμονή των εξελίξεων στο οικονομικό περιβάλλον με αιχμή την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, και άλλες πάλι, αυτοχρηματοδοτούνται με ίδια διαθέσιμα, τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα τοποθετούσαν στις ελληνικές τράπεζες. Όσο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυτές κατά πλειοψηφία, έχουν αντικαταστήσει τον τραπεζικό δανεισμό με χρηματοδότηση από τους προμηθευτές τους.
Η κατάσταση στασιμότητας και ανασφάλειας που επικρατεί στις επιχειρήσεις και δη σε αυτές που βρίσκονται υπερδανεισμένες και στα όρια της βιωσιμότητας, υπαγορεύει την άμεση αντιμετώπιση των "κόκκινων" επιχειρηματικών δανείων. Ωστόσο αυτή, όπως αναφέρεται στο Capital.gr, θα πρέπει να συνοδευτεί από μείωση επιτοκίων και "κούρεμα" των τόκων που, μαζί με παρακρατήσεις, ασφαλιστικές καλύψεις και λοιπά έξοδα, συνιστούν το 1/3 της μηνιαίας δόσης του δανείου μιας επιχείρησης.
Όπως σημειώνεται, στην πράξη, ο δανεισμός των επιχειρήσεων επιβαρύνεται περαιτέρω και από τα έξοδα παρακολούθησης της πορείας του δανείου (π.χ. κατάρτιση και υποβολή business plan ανά τρίμηνο) στην περίπτωση που αυτή γίνεται από εταιρία στην οποία η τράπεζα έχει αναθέσει την παρακολούθηση.
Τα παραπάνω αποτελούν θέματα ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις που περιμένουν ρύθμιση των δανείων τους από τις τράπεζες.
Σημειώνεται ότι από πλευράς ΤτΕ, οι βασικοί άξονες για τις ρυθμίσεις των επιχειρηματικών δανείων εστιάζονται:
α) στο να υπάρξει στροφή σε μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις,
β) να υπάρξει συντονισμένη αντιμετώπιση των κοινών πιστούχων, καθώς το σύνολο των μεγάλων επιχειρηματικών μη εξυπηρετούμενων δανείων αφορούν περισσότερους του ενός πιστωτές,
γ) να υπάρξουν, παράλληλα με την αναδιάρθρωση του δανείου, ενεργητικές πρωτοβουλίες αλλαγής της διοίκησης, όταν αυτή δεν συνεργάζεται, της δομής και του επιχειρηματικού σχεδίου της οφειλέτριας εταιρίας, και
δ) να υπάρξει αυξημένος εσωτερικός έλεγχος ώστε να διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση και διαφάνεια στην αντιμετώπιση των οφειλετών.
Για τις τράπεζες, κομβικής σημασίας είναι η θεσμοθετημένη κάλυψη των μελών επιτροπών και διοικήσεων που θα βάλουν την υπογραφή τους για τις αναδιαρθρώσεις και τα "κουρέματα" δανείων.
capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου