Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Ευρώπη: Ήρθε το τέλος του φορολογικού πάρτι της Google;

http://news247.gr/eidiseis/texnologia/article3873668.ece/BINARY/w660/google_lupa.jpg
Η πολυεθνική αναγκάστηκε να έρθει σε συμβιβασμό με το βρετανικό κράτος ώστε να πληρώσει φόρους που αντιστοιχούν σε δραστηριότητες ως και δέκα χρόνια πίσω
Για τις πολυεθνικές του ίντερνετ η Ευρώπη είναι κάτι σαν τις Παρθένους Νήσους για τον Έλληνα επιχειρηματία: ένας φορολογικός παράδεισος με την μόνη διαφορά ότι οι πολυεθνικές δεν φέρνουν τα λεφτά τους εδώ για τα να κρύψουν αλλά δουλεύουν κανονικά πληρώνοντας μέσα από ένα δαιδαλώδες επιχειρηματικό σχήμα που έχουν δημιουργήσει ελάχιστα χρήματα σε φόρους.


Είναι χαρακτηριστικό ότι το νεανικό συγκρότημα Οne Direction πλήρωσε περισσότερους φόρους στην Μεγάλη Βρετανία για την οικονομική χρήση του 2014 από ότι ο κολοσσός Facebook του «φιλάνθρωπου» Μαρκ Ζούγκεμπεργκ.


Φορολογείται για έτη δέκα περασμένων ετών

Η Google αναμένεται να πληρώσει δέκα χρόνων φόρους, αξίας συνολικού ποσού 130 εκατ. λιρών, αλλά και υψηλότερους φόρους στο βρετανικό κράτος στο μέλλον, έπειτα από συμφωνία στην οποία κατέληξε με την υπηρεσία εσόδων της χώρας. "Τώρα θα πληρώσουμε φόρους, με βάση τα έσοδά μας από τους διαφημιστές που έχουν έδρα τη Μεγάλη Βρετανίας, κάτι που αντανακλά το μέγεθος των δραστηριοτήτων μας στη Μεγάλη Βρετανία" σημειώνει η αμερικανική πολυεθνική σε δήλωσή της.
"Ο τρόπος που φορολογούνται οι πολυεθνικές αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης εδώ και πολλά χρόνια και έφερε ως αποτέλεσμα ριζικές αλλαγές στο διεθνές φορολογικό σύστημα. Αυτή η συμφωνία αντανακλά την αλλαγή αυτή σε παγκόσμιο επίπεδο και είναι ευθυγραμμισμένη με τον πιο πρόσφατο οδηγό του ΟΟΣΑ" δήλωσε η Google.
Η συμφωνία αυτή υποδηλώνει πως "η Google θα πληρώσει όλους τους φόρους που της αναλογούν από το νόμο, με βάση τα έσοδα που αφορούν στη βρετανική αγορά. Οι πολυεθνικές πρέπει να πληρώνουν φόρους και δεν θα δεχτούμε καμία έκπτωση σε αυτό" σημείωσε από την πλευρά του το άρθρο της Financial Times που δημοσιοποίησε πρώτο την είδηση.
Ανοίγει ο δρόμος για φορολογία σε πολυεθνικές στην ΕΕ

Η συμφωνία προέκυψε έπειτα από διερεύνηση στη φορολογία των 20.5 εκατ. βρετανικών λιρών που όφειλε να αποδώσει η εταιρία το 2013 στη Μεγάλη Βρετανία, τη μεγαλύτερη οικονομική αγορά της έξω από τις ΗΠΑ. Η Ευρωπαία επίτροπος ανταγωνισμού, ερευνά τις συμφωνίες των πολυεθνικών σε μια σειρά από κράτη της ΕΕ, ενώ η επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει σειρά προτάσεων ώστε να κλείσουν τα όποια παραθυράκια υπάρχουν για αυτές στα κράτη της Ευρώπης.
Ο συμβιβασμός αυτός θα μπορούσε να οδηγήσει την Google και άλλες πολυεθνικές να προχωρήσουν σε συμφωνία να πληρώσουν περισσότερους φόρους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου ο τρόπος φορολόγησης τους βρίσκεται στο μικροσκόπιο των τοπικών αρχών. Ήδη στην Γαλλία αντιμετωπίζει απαίτηση 1δισ ευρώ καθώς το Παρίσι αμφισβητεί και αυτό την «ιρλανδική δομή» της Google. Η εξέλιξη έρχεται και σε μία περίοδο κινητικότητας τόσο από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όσο και από την επίτροπο σε θέματα ανταγωνισμού Margrethe Vestager η οποία ερευνά το κατά πόσο η Ιρλανδία παρείχε ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση σε αμερικανικούς κολοσσούς όπως η Apple.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα δημοσιεύουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στη κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες