Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Ντιμπέιτ: Ντίπ για Ντίπ …Μπέιτ (=Δόλωμα)


Κώστα Δημ.Χρονόπουλου
(Αρθρογράφου – Σχολιογράφου)

Μεταξύ των άλλων … «εδεσμάτων» που το ΠΟΜ (=ΠολιτικοΟικονομικοΜιντιακό) κατεστημένο πρόσφερε στους αμφιθυμικούς ιθαγενείς προεκλογικά, είναι και το αμφιλεγόμενο Ντιμπέιτ.
Κάπου πρέπει -κάτι- να άκουσαν, να διάβασαν ή να παρακολούθησαν σε ξένες τηλεοράσεις τα γνωστά δικά μας τηλε- αστέρια, καθώς και οι αλαμπείς – σκοτεινών προδιαγραφών – «αστέρες» των κομματικών μαγειρίων.


Αλλά – φεύ- δεν κατάλαβαν (ή δεν θέλησαν;).
Με αποτέλεσμα το … «λαμπερό σκηνικό πάνελ» της ΕΡΤ, που φιλοξένησε τους πολιτικούς και τηλεοπτικούς αστέρες, αντί να δίνει την εντύπωση … αστερόεσσας προεκλογικής, έμοιαζε περισσότερο με μάζωξη … αστεριών, ήκιστα αστέρινων (!).
Τι προοπτικές έχει τούτος ο Τόπος όταν δεν είναι σε θέση οι καθ’ ύλην αρμόδιοι να διοργανώσουν μια στοιχειωδώς αποδοτικά ενημερωτική ανταλλαγή απόψεων και έκθεση θέσεων, παρά τις ώρες που διατέθηκαν;
Είναι κωμικοτραγικό (οι αρμόδιοι, αλλά και η πλειονότητα των πολιτών) να ομιλούν περί: οργάνωσης και διεξαγωγής ντιμπέιτ (debate), να βομβαρδίζεται το πόπολο για ημέρες και, στο τέλος, να εμφανίζεται …. ό,τι είδαμε !!!…..
Α.Ντιμπέιτ Νο 1
Είναι άτοποι (οι παρά ταύτα εύστοχοι) χαρακτηρισμοί που ακούστηκαν, όπως : Σούπα, Ανιαρό, ΄Ασχετο, Άλλα αντ’άλλων κ.ο.κ., επειδή χαρακτηρίζουν κάτι α ν ύ π α ρ κ τ ο /ως μη γενόμενο!
Αυτό που παρακολουθήσαμε δεν ήταν ντιμπέιτ.
Παράλληλοι μονόλογοι, ή συντομότατες ερωταπαντήσεις ανάμεσα σε παρουσιαστές και πολιτικούς.
Διευκρινίζω ότι Ντιμπέιτ σημαίνει:
Αντιπαράθεση επιχειρημάτων. Λόγος και Αντίλογος. Επιχείρημα και Αντεπιχείρημα. (Λόγω της προέλευσης της λέξης, μπορούμε να το εκλάβουμε και ως: Ανταλλαγή χτυπημάτων – υπό την έννοια των διαπληκτισμών).
Ελληνιστί σημαίνει: Διάλογος. Δημόσιος διάλογος.
Και επειδή είμαστε υπερβολικοί και … αιμοδιψείς υιοθετήσαμε / αποδώσαμε τον όρο και ως: Τ η λ ε μ α χ ί α.
Αυτά. Αυτά τα είδατε πουθενά; γιατί εγώ δεν τα είδα.
Το πρώτο λοιπόν Ντιμπέιτ το θεωρώ ως μη γενόμενο, άνευ αντικειμένου, αλλά – το χειρότερο – άνευ αποχρώντος λόγου και στόχευσης.
Προδήλως οι ιθύνοντες δεν διαθέτουν: Ντίπ κατά ντίπ νιονιό και ικανότητες, αφού αντί για ντιμπέιτ μας σέρβιραν: μπέιτ (=Δόλωμα) παραπλανητικού εντυπωσιασμού.
Όμως δεν χρειαζόμαστε δολώματα και δελεασμούς από επαγγελματίες δελεαστές (baiters) προκειμένου να (αποφύγουμε να;) τους ψηφίσουμε!

«Κέρδος»: Η διάσωση της «Δημοκρατίας» μας με τον αποκλεισμό συμμετοχής του Κοινοβουλευτικού Κόμματος της Χ.Α, κάτι που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση σε κάθε πραγματικό δημοκράτη (μη ψηφοφόρο της Χ.Α).
Β.Ντιμπέιτ Νο 2
Πανηγυρίστηκε ως λίαν επιτυχημένο.
Και όντως ήταν συγκριτικά με το 1ο, από … τηλεοπτικής πλευράς.
Από πλευράς ουσίας μια από τα ίδια, τα αναμενόμενα.
Δεν ακούσαμε συγκεκριμένες, κατατοπιστικές απαντήσεις σε ζητήματα όπως:
Παιδεία. Υγεία. Ανεργία. Φορολογικό Σύστημα. (Λαθρο) Μετανάστευση. Προσφυγικό. Επενδύσεις. Αντιμετώπιση μισθωτών και συνταξιούχων. Πάταξη: καρτέλ, μεσαζόντων, λαθρεμπόρων κ.α.
«Κέρδος»: Η σαφής και κατηγορηματική δήλωση ότι υφίσταται αδυναμία μετεκλογικής συνεργασίας ανάμεσα στα δύο «Μεγαλύτερα» Κόμματα(;).
Εκεί όντως καταλάβαμε πολλά, και λυπηθήκαμε περισσότερο.

ΥΓ Αν όμως το εκλογικό αποτέλεσμα τους υποχρεώσει να συνεργαστούν, πως θα το δικαιολογήσουν;
(Σ.Σ Το ξαναείδαμε το έργο με τη συνεργασία – ορκισμένων εχθρών – Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ, όπως και ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ).

olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα δημοσιεύουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στη κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες