Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

Ο ΤΕΛΕΙΟΣ ΑΝΤΡΑΣ

Ο άντρας ο σωστός, δεν είναι ο πρόστυχος, ο έξυπνος, ο γοητευτικός, αλλά αυτός που έχει αυτοπεποίθηση. Ώρα να γεμίσεις τις μπαταρίες της αυτοπεποίθησής σου και να κυκλοφορείς με περηφάνια.

Σκέψου έναν άντρα σίγουρο για τον εαυτό του: κλείνει ραντεβού, γνωρίζει νέο κόσμο,
κάνει χιούμορ και μοιάζει ακαταμάχητος. Φέρε τώρα στο μυαλό σου έναν τύπο με τα χέρια στις τσέπες, το κεφάλι σκυφτό και την αυτοπεποίθηση στα τάρταρα· σηκώνει το βλέμμα, σε κοιτάζει και είναι σαν να σου λέει «συγγνώμη, αγνόησέ με, κάνε πως δεν με είδες». 
Το να ξέρεις την αξία σου και να τη διεκδικείς με θάρρος, θα φέρει σίγουρα κάτι παραπάνω στο μηνιαίο σου εισόδημα. Οταν λοιπόν μπορείς να γίνεις κάποιος απ’ αυτούς τους δύο, γιατί να μη διαλέξεις τον πρώτο; «Η πίστη στον εαυτό μας μάς επιτρέπει να προβάλουμε τα στοιχεία που οι άλλοι δεν μπορούν να δουν με την πρώτη ματιά, όπως η ανταγωνιστικότητα, το εισόδημα, η φιλοδοξία» παρατηρεί ο Sean Murphy, ψυχολόγος. Αυτά τα σήματα δεν είναι πάντα έκδηλα και συνειδητά, οπότε μπορεί να μην καταλαβαίνεις καν ότι τα στέλνεις. Ακόμα, όμως, κι αν δεν αποπνέεις από φυσικού σου τι πάστας άνθρωπος είσαι, ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο κομμάτι έρευνας σου αποκαλύπτει πώς να ξεγελάσεις τον εαυτό σου και τους γύρω σου ότι είσαι ο άνθρωπός τους. Η υπερδύναμή σου βρίσκεται μόνο μερικές αράδες μακριά. 

1. ΞΕΧΏΡΙΣΕ ΣΤΟ ΠΛΉΘΟΣ

Η μετριοφροσύνη είναι για τους μέτριους, η ζωή είναι πολύ μικρή για να φοράς βαρετά ρούχα και άλλες τόσες θυμοσοφίες και λαϊκές ρήσεις επιβεβαιώνουν ότι πρέπει ν’ ακολουθήσεις τη συμβουλή της Karen Pine, συγγραφέα του Mind What You Wear «Ξέχνα το συνηθισμένο σου ντύσιμο ξεκινώντας με μικρά ενδυματολογικά ρίσκα». Οσο περισσότερο μιλάνε για το πόσο ωραίος δείχνεις, τόσο γρηγορότερα θα λυθείς.

Το blog στηρίζει τα Ελληνικά Προϊόντα
Ευ Ανταγωνίζεσθαι
Το outfit σου πρέπει να είναι ένα level πιο πάνω από των υπολοίπων. Τα ρούχα που φλερτάρουν με τις επίσημες περιστάσεις -όπως ένα κοστούμι σε ένα εβδομαδιαίο meeting- σε κάνουν να ξεχωρίζεις. Επίσης, το ντύσιμο είναι ξεκάθαρα συνυφασμένο με τη δύναμη, σύμφωνα με μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. «Από τη στιγμή λοιπόν που η δύναμη συνδέεται και με την εξουσία και την αυτοπεποίθηση, το σωστό ρούχο μπορεί να σου προσδώσει τον αέρα που έχει ένας άντρας με αυτά τα χαρακτηριστικά» κρίνει ο Abraham Rutchick, επικεφαλής της μελέτης. 
Η Λεπτομέρεια Είναι το Παν
Οι μικρές -όχι έντονες- πινελιές μπορούν να στρέψουν πολύ γρήγορα το παιχνίδι υπέρ σου. «Τα μανικετόκουμπα είναι πλέον συνηθισμένα, δεν πρόκειται κανείς να σου ρίξει δεύτερη ματιά» αναφέρει η Jacqui Stafford, συγγραφέας του The Wow Factor. Για ένα ραντεβού, δοκίμασε κάτι μοντέρνο, όπως τα monk shoes με λουράκι ή ένα -όχι παλιομοδίτικο- ποσέτ. 

Προνόμια Μέλους
Η συμμετοχή σε αθλητικούς συλλόγους έχει το πλεονέκτημα ότι προσφέρει ένεση αυτοπεποίθησης. Αυτό είναι το συμπέρασμα πρόσφατης μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS One. Πιο συγκεκριμένα, είτε μιλάμε για ομάδα μπάσκετ των αποφοίτων του σχολείου είτε για έναν τοπικό σύλλογο πεζοπορίας, το να είσαι μέλος ενός συνόλου με το οποίο μοιράζεσαι κοινές πεποιθήσεις και στόχους ενισχύει σημαντικά την αυτοεκτίμησή σου. 
Like a Sprayer
Η χρήση αποσμητικού (σε μορφή spray ή roll on) βελτιώνει την εικόνα που έχεις για το σώμα σου ανεβάζοντας τις μετοχές της αυτοπεποίθησής σου, σύμφωνα με μελέτη από τη Μεγάλη Βρετανία. Το ίδιο ισχύει και για τα αρώματα. «Οι ευχάριστες νότες βοηθούν να διώξεις μακριά κάθε αρνητική σκέψη» τονίζει χαρακτηριστικά η Jorien van Paasschen, επικεφαλής της μελέτης. Πάντως, φρόντισε να μην ξεπερνάς τα δύο ψεκάσματα. Με λίγα λόγια, αυτό που χρειάζεσαι είναι ένα άρωμα να σε ακολουθεί, όχι να σε υπερκαλύπτει. 

2. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΌ ΠΑΙΧΝΊΔΙ

«Ακόμα και τα πιο καλοραμμένα και stylish ρούχα του κόσμου να βάλεις, εκείνο  που δεν μπορείς να κρύψεις είναι τα σήματα που στέλνει η γλώσσα του σώματός σου» επισημαίνει ο Eliot Hoppe, συγγραφέας του Everyone’s Guide to Body Language. Πάρε τον έλεγχο στα χέρια σου ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές. 
Επίδειξη Ισχύος
«Οταν στέκεσαι όρθιος ή περπατάς, κράτα τους ώμους σου πίσω και σήκωσε ελαφρά το πιγούνι» σε συμβουλεύει ο Hoppe. Ταυτόχρονα, μη διστάζεις να κοιτάς τους άλλους στα μάτια και να έχεις τα χέρια σου ανοιχτά. Επίσης, καλό θα ήταν να τα χρησιμοποιήσεις ως μέσο έκφρασής σου. Τώρα, όταν κάθεσαι, σταύρωσε τα πόδια σου ακουμπώντας τον αστράγαλο του ενός ποδιού πάνω στο μηρό του άλλου. Ετσι αισθάνεσαι πιο σίγουρος για τον εαυτό σου, παρατηρούν ερευνητές από το πανεπιστήμιο Νορθουέστερν.
Δυναμική Στάση
Σε περίπτωση που αισθάνεσαι πως χάνεις την ισορροπία σου, δοκίμασε αυτήν την πόζα: στάσου για ένα λεπτό όρθιος με μεγάλο άνοιγμα ποδιών και τα χέρια μπροστά στους γοφούς σου. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η τεστοστερόνη και πέφτουν τα επίπεδα των ορμονών του στρες, σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης από το Κολούμπια και το Χάρβαρντ. Ουσιαστικά, αυτή η ανοιχτή στάση σώματος αρκεί για να χαλαρώσεις και να επανακτήσεις τον έλεγχο.
Ο Θεός να Βάλει το Χέρι σου
«Οι κινήσεις των χεριών υποδηλώνουν αυτοπεποίθηση» αναφέρει η Bonnie Marcus, συγγραφέας του The Politics of Promotion. Απλώς, φρόντισε να μη δείχνεις κάποιον, γιατί έτσι φαίνεσαι επιθετικός κι ενίοτε ανασφαλής. Παράλληλα, απόφυγε τις σπασμωδικές κινήσεις που μαρτυρούν νευρικότητα και μην αγγίζεις τα χείλη και το στόμα σου. Το τελευταίο δηλώνει ότι δεν μοιάζεις σίγουρος γι’ αυτά που λες ή ότι δεν είσαι ειλικρινής. «Απ’ την άλλη, όταν συμφωνείς με κάτι που ακούς, κουνώντας καταφατικά το κεφάλι σου, είναι κάτι που δείχνει ταύτιση θέσεων» κρίνει ο Hoppe. 
Σαν στο Σπίτι σου
Προσπαθείς να εντυπωσιάσεις κάποια συνάδελφο; Ακριβώς όπως το να εκφράζεσαι και να είσαι άνετος -όταν στέκεσαι- δείχνει αυτοπεποίθηση και σιγουριά, το να απλώνεις τα χαρτιά και τα πράγματά σου στο τραπέζι του meeting στέλνει επίσης το μήνυμα ότι έχεις τον έλεγχο. Μια συμβουλή μόνο: «Μη βάλεις το τηλέφωνο, τον καφέ και το σημειωματάριό σου ακριβώς μπροστά σου. Το να κινείς τα πράγματά σου προς το μέρος σου δείχνει πως στήνεις φράγματα επειδή είσαι αγχωμένος» προσθέτει ο Hoppe. Αντ’ αυτού τοποθέτησέ μπροστά σου ένα αντικείμενο σχετικό με τη δουλειά, ανοίγοντας ξεκάθαρα έναν διάλογο ανάμεσα σε σένα και τους συνεργάτες σου. 
Η Χειρονομία που Μετράει
«Η δύναμη είναι υποκειμενική. Η καλή χειραψία είναι αυτή που ακολουθεί το ρυθμό του άλλου προσώπου». Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν γνωρίζεις τον πατέρα της κοπέλας σου. «Οι άνθρωποι σε χαιρετούν με την ίδια δύναμη που περιμένουν να τους σφίξεις κι εσύ το χέρι» εξηγεί. «Επίσης, είναι σημαντικό να δίνεις το χέρι σου κάθετα - όχι με την παλάμη να κοιτά πάνω ή κάτω, γιατί αυτό μπορεί να μεταφραστεί σαν υποτακτικό ή κυριαρχικό, αντίστοιχα».

3. ΜΕ ΤΟ ΣΤΌΜΑ ΑΝΟΙΧΤΌ

Υπάρχουν ορισμένες ατάκες, αλλά και ο τρόπος που τις λες, που μπορούν να της δώσουν να καταλάβει ότι η έλλειψη αυτοπεποίθησης είναι κάτι άγνωστο για σένα. Χρησιμοποίησε τα tips που θα διαβάσεις και κάθε φορά που θα μιλάς, θα περνούν από κάτω υπότιτλοι «είμαι ο πιο cool τύπος που έχεις γνωρίσει». 
Πλέξε το Εγκώμιό σου
Σε μελέτη από τη Μεγάλη Βρετανία που συμμετείχαν ποδηλάτες βρέθηκε ότι εκείνοι που έκαναν ενθαρρυντικό εσωτερικό διάλογο μείωσαν κατά 4% το χρόνο που κάλυψαν μια απόσταση 10 χλμ., δηλαδή ήταν ταχύτεροι κατά 42”. Πιο συγκεκριμένα, φέρνοντας στο μυαλό τα δυνατά σου σημεία και μιλώντας με καλά λόγια για τις δυνατότητές σου μπορείς να κάνεις ακόμα και τις πιο απαιτητικές προκλήσεις να μοιάζουν βατές, σημείωνουν οι επικεφαλής της μελέτης. Οταν λοιπόν φτάσει η στιγμή γι’ αυτό το ψυχολογικό boost, μίλα στο δεύτερο ή στο τρίτο πρόσωπο, κάτι σαν: «Θα πας μέχρι το μπαρ και θα ζητήσεις από την κοκκινομάλλα να βγείτε». Η αποφυγή χρήσης πρώτου προσώπου αυξάνει την αποτελεσματικότητα της τεχνικής του εσωτερικού διαλόγου, γεγονός που σε βοηθάει να διαχειριστείς στρεσογόνες καταστάσεις με μεγαλύτερη ηρεμία. Μόνο πρόσεξε μην ακούει και η ίδια η κοκκινομάλλα την ώρα που σχεδιάζεις να πας να της μιλήσεις. 
Κύριος των Λέξεών σου
«Είτε μιλάς είτε γράφεις, το να ξεκινάς την τοποθέτησή σου με αποποίηση ευθυνών απαγορεύεται» σε πληροφορεί η Deborah Tannen, γλωσσολόγος του πανεπιστημίου Τζόρτζταουν. Για παράδειγμα, ατάκες, όπως «Μπορεί να το ξέρετε ήδη, αλλά...» ή «Ξέρω ότι είναι προφανές, αλλά...», μεταφράζονται ως «Βασικά, μη μου δίνετε καν σημασία, γιατί είμαι ανόητος». Θεωρείται σωστό -βασικά απαραίτητο- να προσθέτεις λέξεις, όπως «απλά» ή «μόνο», σε μια φράση, του στυλ «Θα χρειαστώ μόνο τα e-mail σας για να σας ενημερώσω», αλλά μην τις χρησιμοποιείς σε πιο σοβαρό περιεχόμενο. Οταν λες «Είναι απλώς μια ιδέα», μοιάζει σχεδόν σαν να ζητάς από τους άλλους να απορρίψουν αυτό που προτείνεις. Ειδικότερα, το «Ορίστε μια δυνατή πρόταση» προσδίδει κύρος σ’ αυτό που θα ακολουθήσει. Επίσης, όσο πιο γρήγορα και ξεκάθαρα απαντάς στις ερωτήσεις τόσο μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση δείχνεις ότι διαθέτεις. 
Ζήτα Συγχώρεση
Μερικοί «σκληροί» θεωρούν πως το να απολογούνται αποτελεί δείγμα αδυναμίας. Γενικά, όμως, δεν πρέπει να το βλέπεις έτσι. «Αν έχεις άδικο και δεν δείχνεις κανένα σημάδι μεταμέλειας, αποτελεί δείγμα ανασφάλειας» εξηγεί η Tannen. Σε περίπωση λοιπόν που έχεις καθυστερήσει σε κάποιο ραντεβού ή μίλησες απότομα στο σερβιτόρο, μη διστάσεις να επανορθώσεις. Κάν’ το γρήγορα, πες το με άνεση και (αυτό είναι το σημαντικότερο) ξέχνα το. Τίποτα δεν είναι πιο κουραστικό από έναν άντρα που απολογείται ατελείωτα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα δημοσιεύουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στη κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες