Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Αυτός που δεν ξέρει τι χρωστά


του Μιχάλη Χαιρετάκη
Τα παλιά τα χρόνια οταν κάποιος είχε πάρα πολλά χρήματα, ο λαός συνήθιζε να λέει περιγράφοντας τον πλούτο του "Αυτός δεν ξέρει τι έχει". Είχε περιουσία δηλαδή που δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να τη μετρήσει και να κάνει απογραφή.

Σήμερα για το ελληνικό κράτος του 2017 , μπορεί άνετα κάποιος να πεί "αυτό δεν ξέρει που και πόσα χρωστάει,σε ποιους τα χρωστάει αλλά και γιατί τα χρωστάει" . Η τουλάχιστον ποτέ δεν ενημέρωσαν τον "κυρίαρχο λαό" πόσα ήταν κάθε φορά τα βερεσέδια και πότε και με ποιό τρόπο θα έπρεπε να πληρωθούν.


Με αφορμή την είσοδο στην ΕΕ και τα κονδύλια που εισέρρεαν, άρχισε η δημιουργική λογιστική και η εξαπάτηση. Δεν είμαι λογιστής , ούτε θα σας κουράσω με στοιχεία, 2 μόνο θα γράψω ,άγνωστα ή καλύτερα απο αυτά, που όπως λένε, πέρασαν "στα ψιλά των εφημερίδων"

1. Εμφανίζονται ως δια μαγείας 300 ζεστά δις δραχμές και κανείς δεν αναρωτιέται για το δημοσίευμα. (Νεα 6 Μαιου 1997,Στήλη οικονομία.)

Διαβάζουμε:
"Εγινε κι αυτο. Βρηκε ασπρη τρυπα και στο ισοζυγιο πληρωμων το υπουργειο εθνικης οικονομιας με αποτελεσμα τωρα να εμφανιζεται μικρότερο το έλλειμα τουισοζυγιου τρεχουσών συναλλαγών. Στο τελος της προηγουμενης εβδομαδας οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου εθνικης οικονομιας ανακαλυψαν εκπληκτοι οτι υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά στα στοιχεία για τις εξαγωγές που έχει η τράπεζα της ελλάδα με εκεινα που έχει η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία.Στα στοιχεία της ΕΣΥΕ οι εξαγωγες εμφανίζονται αυξημενες κατα 12.5% στο εννεάμηνο Ιανουαρίου Σεπτεμβρίου ενω απο την αλλη τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλαδος παρουσιάζονται αυξημένα μόλις κατά 2.5%.Αυτό πρακτικά σημαίνει μια διαφορά 300 δις δραχμών περίπου η οποια ακομα θα περιορίσει το ελλειμα τρεχουσων συναλλαγών στο 2.5% του ΑΕΠ απο 3.7% που υπολογιζόταν οτι ηταν μεχρι τώρα.Βρέθηκε ασπρη τρύπα 300 δις δραχμών. "

2. Το στέγαστρο Καλατράβα κόστισε 244-297 ευρώ (Καθημερινή 12 Νοεμβρίου 2005)

Το στέγαστρο Καλατράβα (αυτό που για πολλούς θεωρείται ενα πανάκριβο,μη λειτουργικό και κακοσυντηρημένο έκτρωμα) δεν κόστισε 130 ή 136 εκατομμύρια ευρώ... όπως όλοι νομίζουν , αλλά όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Καθημερινής (12.11.2005) 244 εκατομμύρια ευρώ ενώ η κατασκευάστρια διεκδικούσε με δικαστικές προσφυγές άλλα 53. Δηλαδή κόστισε περίπου 244-297 εκατομμύρια ευρώ, και το τελικό ποσό δεν γνωρίζει επακριβώς κανένας.

Μην κοροιδευόμαστε. Καμμία απογραφή δεν πρόκειται να καταφέρει ούτε σε 100 χρόνια να βρεί ακριβώς το ύψος των ποσών που δόθηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, για τα μεγάλα οδικά έργα, για το αεροδρόμιο Σπάτων,για τη γέφυρα Ρίου-Αντιρίου, για τα εξοπλιστικά ,τον ΟΣΕ, τον ΟΤΕ και πολλά μικρότερα έργα .
Ολα τα παραπάνω είναι μέρος των χρημάτων που οφείλουμε σήμερα και κανείς απο τους πολιτικούς δεν φταίει, παρα μόνο ο ¨Ακης, για την κακοδιαχείριση και για την σπατάλη.

Φτάσαμε να χρωστάμε τεράστια ποσά, ποσά που δεν ξεπληρώνονται ούτε σε 10 γενιές απο σήμερα και οι πολιτικοί ανερυθρίαστα λένε, δεν έχει σημασία τι έχει γίνει στο παρελθόν, σημασία έχει τι θα γίνει απο τώρα και μετά.

Δεν έχει λοιπόν σημασία αν καταχρέωσαν τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας μέχρι και τα εγγόνια των εγγονών μας με το φαγοπότι που επικρατησε απο τη στιγμή και μετα που ψηφίστηκε ο νόμος περι (μη) ευθύνης υπουργών. Δεν εχει σημασία αν μετά απο 7 χρόνια σκληρής λιτότητας και μνημονίων, τα ασφαλιστικά ταμεία είναι άδεια, οι τράπεζες είναι λεηλατημένες, αν οι εταιρείες φεύγουν ή κλείνουν, αν ο κόσμος πεινάει, αυτοκτονεί , μεταναστεύει.

Σημασία έχει να πληρώνουμε τις δόσεις των μνημονίων για τα δάνεια των χρήματων που ποτέ δε φτάνουν στα χέρια μας αλλά μόνο σαν λογιστικές εγγραφές περνάνε στο υπουργείο και την ΤτΕ.
Σημασία έχει να πληρώνουμε στο ακέραιο με ζεστό χρήμα και όχι λογιστικό, οφειλές που κανείς ακόμα δεν ξέρει αναλυτικά πως προέκυψαν. 

Σημασία έχει να πεινάμε αλλά ταυτόχρονα να δοξάζουμε το Θεό που πεινάμε σε ευρώ.

Το να σου κλέψει κάποιος το πορτοφόλι, είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα. Το να βλέπεις όμως τον κλέφτη να σου κλέβει το πορτοφόλι και να πιστεύεις οτι κάποια στιγμή είτε θα ντραπεί και θα στο επιστρέψει γεμάτο, η ως δια μαγείας θα εμφανιστεί κάποια στιγμή στην τσέπη σου καινούργιο γεμάτο χρήματα, αυτό ξεπερνάει κάθε όριο λογικής, και φτάνει στα όρια της ηλιθιότητας.





freepen.gr


Το blog στηρίζει τα Ελληνικά Προϊόντα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα δημοσιεύουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στη κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες