Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Η Apple φοροαποφεύγει στη Νέα Ζηλανδία επί μια δεκαετία όπως… Ευρώπη! – Ακούει ο Ντάισελμπλουμ;


Τι έχει η έρμη η παγκόσμια οικονομία και ψοφάει; Φοροαποφυγή των μεγάλων επιχειρήσεων! Ακούει ο Ντάισελμπλουμ ή το μυαλό του στις πουτ@νες;

Από μια έρευνα της εφημερίδα New Zealand Herald βρέθηκε ότι ο γίγαντας ηλεκτρονικών ειδών της Apple έχει πουλήσει προϊόντα αξίας 2.960 εκατ. $ (NZ $ 4.2 δισεκ. ευρώ) από το 2007 στη χώρα, αλλά δεν έχει καταβάλει κανένα τοπικό φόρο!
Η Εταιρεία φέρεται ότι κατέβαλε φόρους $ 26 εκατ. στην αυστραλιανή εφορία καθώς οι δύο χώρες έχουν μια συνθήκη όπου ο φόρος καταβάλλεται μόνο σε μία δικαιοδοσία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, αν η Apple «ανέφερε το ίδια υγιές περιθώριο κέρδους στη Νέα Ζηλανδία, όπως έκανε για τις δραστηριότητές της σε παγκόσμιο επίπεδο», θα κατέβαλε 250.700.000 $ σε φόρους.

Η Apple είπε ότι η συμφωνία ήταν νόμιμη, προσθέτοντας ότι είναι «ο μεγαλύτερος φορολογούμενος στον κόσμο» , που εκτιμά και σέβεται «τον σημαντικό και απαραίτητο ρόλο που παίζουν οι φόροι στην κοινωνία μας.»
«Ακολουθούμε το νόμο και πληρώνουμε φόρο για όλα όσα κερδίζουμε, όπου δραστηριοποιούμαστε. Η Apple έχει ως στόχο να είναι μια δύναμη για το καλό και είμαστε περήφανοι για τις εισφορές που έχουμε κάνει στη Νέα Ζηλανδία κατά την τελευταία δεκαετία», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωσή της.
Ωστόσο ο συν-επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων της Ν. Ζηλανδίας, James Shaw,  είπε ότι η κατασκευάστρια του iPhone δεν πληρώνει το μερίδιο της.
«Είναι απολύτως εκπληκτικό το γεγονός ότι είναι σε θέση να ξεφύγει και να πληρώνει μηδενικό φόρο σε αυτή τη χώρα. Μου αρέσουν τα προϊόντα της Apple -. Είναι απίστευτα καινοτόμα – αλλά φαίνεται στο φορολογικό τμήμα τους είναι ακόμη πιο καινοτόμοι, από τους σχεδιαστές των προϊόντων τους», είπε ο Shaw.
Τα τελευταία χρόνια, η Apple έχει τεθεί υπό έλεγχο μέσω φορολογικών πρακτικών της σε όλο τον κόσμο. Μετά από έρευνα τριών ετών στα περίπλοκα φορολογικά καθεστώτα της εταιρείας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 2016 ότι η Apple επωφελήθηκε από μια φορολογική συμφωνία που χορηγείται από την ιρλανδική κυβέρνηση κατά παράβαση των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η Apple πλήρωνε μόλις 0,005 τοις εκατό φόρο στο ιρλανδικό δημόσιο ταμείο το 2014, ενώ η tech εταιρεία θα έπρεπε να πληρώσει έως και 13 δις € σε φόρους!
Η Apple απάντησε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία» των φόρων της καταβλήθηκαν στις ΗΠΑ (άλλο ψέμα), όπου «δημιουργούνται, σχεδιάζονται και κατασκευάζονται τα προϊόντα και οι υπηρεσίες» (επίσης ψέμα, αφού τα κατασκευάζει στην Κίνα με εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς και συνθήκες εργασίας μεσαίωνα. Ενώ πρόσφατα το γύρισε σε εργάτες-ρομπότ). Η εταιρεία έχει προσφύγει κατά της απόφασης.
Από μια άποψη, ο Ντάισελμπλουμ έχει δίκιο. Δεν είναι λίγοι οι Ευρωπαίοι του Νότου που τα έχουν ακουμπήσει γερά στην εν λόγω μεγαλοπουτ@να εταιρεία!



Το blog στηρίζει τα Ελληνικά Προϊόντα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα δημοσιεύουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στη κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες